logo

Ludmila Guzun: MEI lucrează la un nou pachet de măsuri de sprijin a mediului de afaceri


https://www.ipn.md/index.php/ro/ludmila-guzun-mei-lucreaza-la-un-nou-pachet-de-8004_1073221.html

Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) lucrează la un nou set de măsuri care vor veni în sprijinul mediului de afaceri. În prezent, prioritatea Ministerului sunt agenții economici care din cauza sistării activității nu pot accesa credite care i-ar ajuta să treacă peste blocajul creat de pandemie. Declarațiile au fost făcute de către Ludmila Guzun, deputat din Fracțiunea Partidului Democrat în cadrul dezbaterilor publice „Susținerea mediului de afaceri: între economie și politică”, organizate de Agenția de presă IPN.

„Dacă vorbim de măsurile Guvernului, s-a expus și domnul deputat Marian, că au discutat la MEI, se pregătește un nou pachet de măsuri de sprijin a mediului de afaceri, și aici, prioritar, din câte cunosc, se pune accent pe sprijinirea acelor agenții economici care nu vor putea accesa acele credite așa cum a fost menționat și vreau să zic că propunerile expuse opoziție sunt constructive. În afară de aceasta, o sarcină foarte importantă, care urmează a fi realizată, accesul la lichidități, accesul la bani prin care ar fi să se păstreze locurile de muncă. Noi cunoaștem foarte bine că agentul economic face activitate economică, dacă o să calculeze că nu are cum să sprijine angajații, să-i salarizeze, va mergem la măsura radicală pe care nimeni nu ne-o dorim”, a declarat Ludmila Guzun.

În opinia deputatei, măsurile asupra cărora se lucrează în prezent vor fi expuse publicului fie prin intermediul Comisiei Situații Excepționale, fie iarăși în Parlament. „Îmi dau seama, așa cum am spus la început, la capitolul bugetul public național și respectiv prioritizarea cheltuielilor și a veniturilor, noi vom reveni și probabil nu odată încă”.

Totodată, Ludmila Guzun anunță că MEI lucrează asupra unor măsuri care prevăd stimularea unor alte raporturi între agenții privați.

„Vorbesc de acele relații de arendă pentru că acuma și dânșii, între ei, ar fi rezonabil să găsească un compromis fie la plata arendei, fie la alte necesități care urmează a fi acoperite. Se lucrează și au fost încurajate băncile ca să fie mai flexibile în acordarea creditelor, așa cum a fost menționat, pentru agenții economic care nu au capacitatea să demonstreze un business plan foarte plauzibil. Iată acesta ar fi un șir de măsuri”, a adăugat reprezentantul PDM.

Pe lângă cele menționate, Ludmila Guzun afirmă că autoritățile lucrează la reducerea proceselor birocratice din țară care ar ajuta mediul de afaceri.

„O măsură care știu că este pe larg implementată și deja dă rezultate în multe alte țări, este reducerea birocrației, acele relații între organele statale și mediul de afaceri. Noi, cu adevărat s-a vorbit că situația de pandemie, în care ne aflăm astăzi, cu toate că ne-a găsit nepregătiți, dar reușim, poate trebuia într-un tempo mai rapid, de a schimba modalitatea de a comunica, de a elibera acele autorizații sau alte acte permisive. Aici, sigur că trebuie ca toate organele de stat să aibă o singură menire, să ajute mediul de afaceri ca să se dezvolte mai rapid. Aici vorbesc, în primul rând, de acele subvenții care urmează conform programelor care există astăzi și care sper eu vor mai urma ca foarte operativ să se realizeze. Eu, sincer, am auzit care este modalitatea, spre exemplu în Germania, timp de o zi a fost analizat dosarul agentului economic și banii au venit în cont conform programului de subvenții. Să știți că ne-am dori și noi foarte mult să se întâmple acest lucru în Moldova”.


În concluzie Ludmila Guzun afirmă că responsabilitatea pentru a supraviețui în această situație revine atât guvernării, cat și mediului de afaceri.

Dezbaterile „Susținerea mediului de afaceri: între economie și politică”, sunt ediția a 130-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.