Bărbații din Republica Moldova lucrează în medie 40,8 ore pe săptămână, femeile fiind ocupate 38,5 ore săptămânal, potrivit Biroului Național de Statistică. Cu acești indici Republica Moldova se alătură țărilor din Balcani și Europa de Est, transmite IPN cu referință la Economedia.ro
Datele statistice mai arată că, în funcție de statutul profesional, cel mai mult lucrează patronii, în cazul lor media săptămânală este de 41,2 ore. Urmează angajații, cu 40,2 ore, și lucrătorii pe cont propriu, cu 38,5 ore. Cel mai mic număr de ore le revine lucrătorilor familiali neremunerați – 35,1 ore.
Cât privește clasamentul european, sursa pune în top Turcia, cu media de 44 de ore lucrate, urmând Serbia, cu 42 de ore, Bosnia și Herțegovina – 41 de ore. Persoanele din Grecia și România lucrează în medie peste 40 de ore pe săptămână la locul lor principal de muncă. În schimb, angajații din Țările de Jos lucrează în medie doar 32 de ore pe săptămână, fostele republicii sovietice Estonia – 36 de ore, iar Lituania și Letonia – câte 38 de ore, confirmând statisticile realizate de platforma Visual Capitalist că țările mai puțin bogate din Europa (în funcție de PIB-ul pe cap de locuitor) sunt reticente săptămânii de lucru mai scurte.
Datele se referă la persoanele angajate cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani, care au o „ocupație principală” și include munca cu normă întreagă și cu fracțiune de normă.
Însă tendința, accelerată de pandemia COVID, de a reduce numărul zilelor de lucru fără a aduce atingere celor 40 de ore pe săptămână devenite o normă de stabilitate. În spațiul public din România s-a vorbit despre un proiect de lege care ar urma să modifice Codul Muncii pentru a trece de la un program de lucru de 5 zile, cât este în prezent, la unul de 4 zile.
Presa a scris că Belgia a adoptat o săptămână de patru zile fără pierderi de salariu în urma unei revizuiri guvernamentale a legislației muncii din țară. Belgienii urmau să aleagă să lucreze 10 ore pe zi, în loc de 8. Măsura care presupune înființarea unui weekend de trei zile a fost adoptată la nivel guvernamental. Interesant este că în alte state în care a fost implementat acest sistem de lucru, cum este și Islanda, numărul de ore lucrate în săptămână a fost, de asemenea redus.