logo

Locuitorii capitalei sunt îndemnați să susțină financiar restaurarea Parcului Central


https://www.ipn.md/index.php/ro/locuitorii-capitalei-sunt-indemnati-sa-sustina-financiar-restaurarea-parcului-ce-7967_1045365.html

Un grup de arhitecți și Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor lansează un concept de restaurare a Grădinii Publice „Ștefan cel Mare și Sfânt”. Într-o conferință de presă la IPN, autorii au îndemnat locuitorii capitalei, dar și agenții economici să susțină realizarea acestui proiect, preconizat să fie implementat în anul 2019.

Ion Ștefăniță, directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, a menționat că prin acest proiect se dorește revitalizarea Grădinii Publice „Ștefan cel Mare și Sfânt”, ținându-se cont de proiectul inițial. Urmează să fie restaurat havuzul central, care va fi iluminat artistic pe timpul nopții. De asemenea, vor fi construite alte două havuzuri. Potrivit lui Ion Ștefăniță, în scurt timp urmează să fie lansat un concurs pentru stabilirea designul-ui mobilierului urban din parc, pentru a decide cum vor arăta băncile, coșurile de gunoi și alte elemente.

Elena Țînțari, arhitect, a menționat că, de-a lungul timpului, parcul a trecut prin mai multe transformări. Intervenția din anii 60-70 a prejudiciat aspectul parcului. A fost compromisă simetria prin aprobarea nejustificată a unor noi alei și cărări. O parte din gardul de fontă a fost distrus, la fel și havuzul. Parțial s-au păstrat elemente din sistemul de iluminare, cu valoare istorică, dar acestea sunt insuficiente și trebuie completate. De asemenea, e nevoie să fie restaurate scările și intrările în parc. Elena Țînțari a mai spus că pavajul ar trebui să fie înlocuit cu unul deschis la culoare, care contrasteze cu culoarea verde a gazonului și cu elementele arhitecturale de culoare închisă.

Natalia Vintilova, arhitect, a menționat că în proiect este și amenajarea locurilor de joacă pentru copii, un spațiu pentru tenis și alte zone de recreere. Suprafața verde a parcului va fi extinsă cu cinci mii de metri pătrați, de la 42 la 47 de mii metri pătrați.

Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” a fost fondată în anul 1818, fiind renovată de mai multe ori. În anul 1958, a fost amenajată Aleea Clasicilor. În parc sunt peste 50 de specii de arbori. O parte au vârsta de peste 100 de ani.