logo

Locotenent-colonel de poliție în rezervă vine cu acuzații la adresa a doi avocați


https://www.ipn.md/index.php/ro/locotenent-colonel-de-politie-in-rezerva-vine-cu-acuzatii-7967_1076163.html

Angela Cirun, locotenent-colonel de poliție în rezervă, susține că o schemă de corupție este aplicată din anul 2011, iar în aceasta este implicat un procuror din cadrul Procuraturii Generale, dar și avocații Veaceslav Țurcan și Maxim Belinschi, apărători ai părții oponente.

Într-o conferință de presă la IPN, Angela Cirun a relatat că a obținut o casă printr-o decizie de judecată, irevocabilă și definitivă. Respectând cadrul legal, a vândut această casă mamei sale, iar printr-o altă hotărâre de judecată acest contract de vânzare-cumpărare a fost recunoscut legal. În 2011 însă, „la cererile calomnioase, ale unei persoane care se pretindea ruda vânzătorului de la care a fost cumpărată casa”, procurorul general de atunci a dispus pornirea unei cauze penale în privința sa pentru „falsificarea probelor în procesul civil” și „pentru dobândire ilicită în proporții deosebit de mari”. Femeia spune că, odată cu pornirea acestei cauze penale, au început ilegalități, umilințe, batjocura și zece ani de calvar.

Potrivit ei, cei doi avocați ai părții oponente, într-o conferință de presă, au învinuit-o că a corupt procurori, judecători, notari pentru a acapara acea locuință. Fiind întrebați despre valoarea casei, unul dintre avocați a spus că este vorba despre o casă bătrânească. „Atunci, la ce bun să corupi atâția funcționari și, principal este, cu ce surse să-i corupi? Este simplu de verificat bunurile de care dispunem: un apartament mic și un automobil de marcă „Jiguli” din 1981, rămas prin moștenire de la părinții decedați, și două pensii. Conturi bancare noi nu avem, decât două credite, pe care le plătim din pensie. Asta e tot ce am acaparat timp de câte 30 de ani de activitate în poliție”, susține femeia, referindu-se la ea și soțul său. 

Angela Cirun îndeamnă, în paralel cu verificarea veniturilor familiei sale, să fie verificate și încasările celor doi avocați, despre care spune că primesc ilegal onorarii de la persoane pe care le reprezintă. Fosta polițistă a precizat că, încă în anul 2018, Procuratura Anticorupție a pornit o cauză penală pentru falsificarea de către avocații vizați a documentelor oficiale. „De ce acest dosar penal, după doi ani de la pornire, se află în safeul Procuraturii, dar nu în fața judecătorilor pentru examinare în fond? Și cei doi avocați strigă în gura mare că sunt urmăriți politic, iar dosarul lor e în lista celor 35 de dosare pretinse politice?”, întreabă Angela Cirun.

„Eu sunt de acord că avocații nu pot fi intimidați, însă doar în cazul în care își exercită atribuțiile de serviciu onest. Iar în cazul avocaților Belinschi și Țurcan, care aduc în instanță declarații false, inventate, care prezintă mandate cu date false și am multe documente de confirmare. Belinschi lucrează în baza unui contract încheiat de un alt avocat. El singur nu are contract de asistență juridică, cauzându-ne nouă, din anul 2012, prejudicii inestimabile. Oare în asemenea circumstanțe se poate vorbi despre persecutare politică?”, notează fosta polițistă.

Aceasta s-a adresat public procurorului general, Alexandr Stoianoglo, să o primească, împreună cu soțul, în audiență, pentru a discuta despre dosarul în care au fost vizați, dar și despre calvarul prin care trec de zece ani. „Eu vă rog, domnule procuror general, să ne primiți în audiență personală – pe mine și pe soțul meu – cât se poate de curând. Deoarece noi solicităm, de la învestirea dumneavoastră în funcție, dar nimic nu ajunge pe masa dumneavoastră. Fără implicarea dumneavoastră, această istorie se va termina cu o tragedie. Orice răbdare omenească are o limită. Zece ani din viața noastră au fost furați”, a mai spus Angela Cirun.