logo

Locatarii unui bloc din str. Decebal acuză că sunt în pericol din cauza unei construcții neconforme


https://www.ipn.md/index.php/ro/locatarii-unui-bloc-din-str-decebal-acuza-ca-sunt-7967_1107541.html

Actele permisive emise pentru o construcție stabilesc parametrii urbanistici pe care companiile de construcții trebuie să îi respecte în mod obligatoriu. În același timp, autoritățile publice au responsabilitatea de a monitoriza cum sunt respectați acești parametri pe parcursul lucrărilor. Avocatul Artur Macovei, care reprezintă locatarii blocului de pe bulevardul Decebal, 5, subliniază că problemele întâmpinate de aceștia sunt rezultatul nerespectării normelor urbanistice și al lipsei de reacție din partea autorităților competente.

Într-o conferință de presă la IPN, Artur Macovei a menționat că, în anul 2019, Primăria Chișinău a eliberat unei companii un certificat de urbanism pentru construcția unui bloc locativ în vecinătatea blocului din bulevardul Decebal, 5. În certificat sunt specificate condițiile pe care trebuie să le respecte compania constructoare. De exemplu, să se asigure că geamurile viitorului bloc nu vor fi față în față cu cele ale blocului alăturat. La fel, se specifică că imobilul nu poate ocupa mai mult de 25-35% din suprafața terenului, iar coeficientul de utilizare a teritoriului să nu fie mai mult 1-1,5.

„Totul a fost bine până a fost împrejmuit acest viitor șantier. Atunci când primarul a solicitat de la Direcția arhitectură explicații cu privire la ce s-a făcut pentru acest viitor șantier, a fost prezentată o notă informativă semnată de arhitectul-șef, Svetlana Dogotaru, care spune că documentația care a fost prezentată de către acest agent economic conține indicii 25-35% și coeficient 1,4, dar nu există certitudinea că acești au fost calculați conform normativelor și că ar corespunde valorilor reale”, susține avocatul.

Potrivit lui, arhitectul-șef, nu locatarii, urma să facă toate calculele pentru a stabili dacă au fost respectați indicii urbanistici. Or, calculele unui arhitect independent arată că viitorul bloc ocupă 56% din teren, ni nu 25-35%, cum ar fi trebuit.  „În momentul în care Primăria i-ar permite vecinului să ridice doar un etaj la distanță de vreo 10 metri de hotarul dumneavoastră, iar el va începe să construiască 10-15 etaje, chiar lângă peretele dumneavoastră, veți înțelege cât este de importantă respectarea acestor indici urbanistici. Și cât de important este ca autoritatea care a impus aceste condiții să vegheze ca proiectul se încadrează în cerințe”, a mai spus Artur Macovei.

Președinta asociației de locatari, Galina Albot, a declarat că viața poate fi schimbată într-un moment. Pe 26 iunie 2020 s-au trezit că vecinii au venit să demoleze anexa blocului. „Oamenii ajunși la odihna binemeritată, au ieșit afară, speriați, nu înțelegeau ce se întâmplă. Mamele cu copii credeau că este cutremur. Până la asta am trăit în liniște”, a mai spus administratoarea.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.