logo

Livia Mitrofan: Nimeni nu a văzut dorința noastră sinceră de a reforma sistemul


https://www.ipn.md/index.php/ro/livia-mitrofan-nimeni-nu-a-vazut-dorinta-noastra-sincera-8004_1090702.html

Afirmația că „judecătorii sunt timizi”, în sens că nu se simt protejați de influențele puterii și politicului, exprimată de judecătoarea Livia Mitrofan, a generat reacția directorului ADEPT Igor Boțan în cadrul în cadrul dezbaterii publice la tema „Reforma justiției din Republica Moldova la etapa acordării statutului de candidat pentru aderare la UE: concepție, acțiuni practice, efecte, percepție generală”, care a avut loc la agenția de presă IPN.

Polemizând pe marginea propunerii expertului de a forma asociații cu un „frontmen” ca cel al asociației Forța Fermierilor”, care să-i reprezinte în fața puterii, magistrata a menționat că „în prezent judecătorii nu cred că sunt timizi. Sunt judecători care sunt vocali și critici. Dar, fără a diminua rolul asociațiilor, aș schimba totuși accentele, pentru că un sistem judecătoresc este puternic când judecătorul este puternic ca unitate, ca personalitate. În acest mod, ca unitate, ei sunt exponenții puterii judecătorești. Și dacă ai o poziție, expune-ți-o nu numai în cadrul asociației, dar și personal sau împreună cu un grup de persoane”.

Livia Mitrofan a explicat că specificul meseriei le prescrie judecătorilor să nu vorbească în public despre subiectele pe care le examinează zi de zi, iar criticile publice, adesea dominate de interese, i-au făcut pe justițiari mai reticenți la atenția publicului.

Totodată, tagma judecătorească a susținut nu numai prin declarații reforma, dar și prin participarea activă și consistentă la activitatea grupurilor de lucru. „Tot timpul am vrut să fim auziți, implicați în reformarea sistemului. Am fost la emisiuni și am vorbit despre prioritățile și specificul lucrului nostru. Dar nu știu de ce nimeni nu a tratat declarațiile noastre ca o dorință sinceră de a reforma sistemul”, a observat vorbitoarea.

Magistrata a relatat că în prezent funcționează două asociații de judecători: una stabilită mai demult, de care știu toți, și alta mai nouă, „Vocea Justiției”, dar mult mai vocală, în viziunea specialistei. „Despre prima, Asociația judecătorilor, se poate spune că are o istorie. Dar eu m-am așteptat că acei judecători care n-au trecut cinci ani (se are în vedere situația descrisă în presă că circa 40 de judecători sunt în așteptarea deciziei de prelungire a împuternicirile până la atingerea plafonului de vărstă, - n.r.) vor face o conferință de presă, se vor expune în public. Dar până la urmă, ei s-au alăturat opiniei unui judecător care a avut o poziție vizavi de decizia președintelui (Maia Sandu)”.

Că lucrurile privind independența judecătorilor nu sunt simple, ei fiind prinși nu numai în lacunele sistemului, ci și în stereotipurile de gândire, a confirmat și exemplul adus de moderator că reprezentanții asociației „Vocea Justiției” au inițiat o conferință de presă tocmai în subiectul prelungirii mandatului de judecător după cinci ani. Dar nu a fost să fie: din considerente necunoscute asociația a renunțat la conferință.

Referindu-se în continuare la cazul privind prelungirea mandatului după cinci ani de activitate, judecătoarea a spus că „noi, ca sediu, am decis că vom avea o reacție, dar având în vedere că mai sunt colegi „la cinci ani”, o vom expune la sfârșit, când vor „trece” toți colegii. E o decizie luată prin vot”, a menționat magistrata.