logo

Liubomir Chiriac: Asociațiile de business au multe pretenții în raport cu ceea ce se întâmplă la nivel guvernamental


https://www.ipn.md/index.php/ro/liubomir-chiriac-asociatiile-de-business-au-multe-pretentii-in-7978_1099283.html

În 30 de ani de la lansare, Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) a creat platforme de dialog între reprezentanții mediului de afaceri și guvernare, contribuind astfel la modificarea legislației și soluționarea problemelor antreprenorilor. O spune directorul IDIS Viitorul, Liubomir Chiriac, potrivit căruia, în prezent, economia Republicii Moldova nu înregistrează progrese, iar pentru depășirea crizelor este necesar dialogul constant dintre mediul de afaceri și factorii de decizie de la nivel guvernamental, notează IPN.

Înființat încă în anul 1993, Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale este o organizație neguvernamentală care combină cercetarea socială, politică și economică cu elementele de advocacy. Directorul IDIS Viitorul spune că de-a lungul anilor au fost create diverse platforme de discuții pentru a identifica soluții la problemele stringente din societate.

„Prin lansarea Agendei Naționale de Business am reușit să constituim o platformă din 40 de asociații ale oamenilor de afaceri, care acoperă circa 90% din economia țării. Prin intermediul Agendei Naționale de Business construim o platformă de dialog dintre business, pe de o parte, și guvernare, pe de altă parte, ca în felul acesta să fie auzită vocea businessului de către autorități. Pe parcurs, evident, s-a venit cu foarte multe inițiative care țin de îmbunătățirea legislației, a regulamentelor. Acum, situația în economie nu arată chiar bine, nu arată chiar strălucit, evident, este foarte mult de lucru, se încearcă să fie instalate anumite monopoluri”, a spus Liubomir Chiriac în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Potrivit șefului IDIS Viitorul, economia Republicii Moldova poate fi redresată printr-o comunicare constantă și printr-o deschidere mai mare a guvernanților față de propunerile antreprenorilor.

„Economia poate fi revigorată prin politici foarte bine puse la punct, prin dialog continuu cu asociațiile de business, care au foarte multe probleme în raport cu ceea ce există acum. Asociațiile de business, în mare parte, au foarte multe pretenții în raport cu ceea ce există la nivel guvernamental. Oamenii de afaceri sunt foarte insistenți pe problemele cu care se confruntă și eu cred că guvernarea trebuie să fie mai deschisă. E necesar un dialog continuu. Întotdeauna au existat abordări diferite dintre business și guvernare, dar dialogul civilizat, dialogul continuu, inclusiv foile de parcurs care trebuie puse la punct, aduc la rezultate bune”, a mai spus directorul IDIS Viitorul.

Liubomir Chiriac mai spune că de 30 de ani IDIS Viitorul are drept priorități democratizarea și europenizarea Republicii Moldova, iar experții IDIS realizând aceste obiective prin studii, analize, proiecte inovatoare și prin promovarea celor mai bune practici internaționale în administrația publică, economie, securitate, energetică.