logo

Lituania va continua să susţină integrarea europeană a Republicii Moldova, ambasador


https://www.ipn.md/index.php/ro/lituania-va-continua-sa-sustina-integrarea-europeana-a-republicii-moldova-7978_1033992.html

În contextul intensificării dezbaterilor politice privind procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, Agenţia de presă IPN a apelat la mai mulţi ambasadori ai statelor membre ale UE, acreditaţi la Chişinău, pentru a afla viziunile şi recomandările legate de această stare de lucruri, pornind de la experienţa propriilor ţări în drumul spre UE. Astăzi îl avem ca oaspete pe E.S. Ambasadorul Lituaniei în Republica Moldova, Rimantas Latakas.
---

Lituania va continua să susţină aspiraţiile de integrare europeană a Republicii Moldova, susţine ambasadorul Lituaniei la Chişinău, Rimantas Latakas. „Din experienţa ţării mele pot să spun ce ne-a oferit Uniunea Europeană. Nu ştiu dacă este important să menționez toate datele statistice, dar mă voi referi la lucrurile esenţiale, care interesează societatea. De exemplu, după integrarea în UE, salariul mediu al lituanienilor a crescut de două ori în toate sectoarele economiei. Un alt indicator important se referă la coşul de consum, care era 50% din nivelul celui european, iar după integrarea în UE constituie mai mult de 74% din coşul de consum în UE”, a spus diplomatul lituanian, precizând că Lituania a reuşit astfel să devanseze unele state care s-au integrat în familia europeană înaintea Lituaniei. Pe de altă parte, Lituania a preluat experienţa pozitivă a UE, standarde înalte etc.

Rimantas Latakas a subliniat că apropierea Republicii Moldova de UE trebuie să fie decizia şi dorinţa cetăţenilor. În Lituania acest proces a început în 1995 şi, potrivit oficialului, nu există o reţetă unică pentru această cale. „Depinde de voi, dar pot să vă asigur că noi vom susține întotdeauna aspirațiile europene ale Republicii Moldova, lucru pe care nu o singură dată l-am accentuat ca ambasador al Republicii Lituania.  Acest lucru a fost accentuat şi la nivel înalt, de către preşedintele nostru și de ministrul nostru de externe. Dacă aceste intenţii sunt, atunci trebuie să ştiţi că aveţi asemenea prieteni ca Lituania, care întotdeauna va fi disponibilă să ofere ajutorul de care Republica Moldova va avea nevoie”, a mai spus ambasadorul, subliniind că alegerea parcursului şi iniţiativa trebuie să aparţină Moldovei. La fel trebuie să fie stabilite priorităţile şi problemele care trebuie soluţionate.

Rimantas Latakas a menţionat că pentru fiecare stat în parte procesul este diferit şi fiecare stat are probleme diferite. Lituania a avut un consens în ceea ce priveşte parcursul european al ţării. Toate partidele politice erau de acord cu opţiunea  integrării în UE, care a coincis şi cu dorinţa de a avea acelaşi nivel de trai ca cel din UE. De aceea, din partea lituanienilor nu au existat îndoieli privind acest proces. „Acest lucru însă niciodată nu ne-a împiedicat să avem relaţii comerciale și cu Estul. Mereu am fost pentru menținerea relaţiilor cu ambele părţi, dar suntem foarte bucuroşi că am intrat în familia europeană şi că economia naţională înfloreşte ca urmare a acestui proces”, a notat Rimantas Latakas.

Entuziasmul populaţiei pentru procesul de integrare europeană trebuie menţinut cu informaţie suficientă despre ceea ce presupune acest proces şi când vor putea fi resimţite rezultatele acestuia, menționează diplomatul lituanian. Înainte de integrarea în Uniunea Europeană, politicienii lituanieni s-au deplasat prin ţară ca să explice pe înţelesul tuturor ce presupune acest proces şi care sunt beneficiile şi neajunsurile acestuia. Astfel, în momentul integrării în UE, 60% din populaţia ţării se pronunța pentru, iar în prezent Lituania este una dintre cele mai pro-europene ţări din cadrul statelor comunitare. Cifrele vorbesc de la sine, spune ambasadorul. 70% din lituanieni susţin că sunt satisfăcuţi de nivelul de trai. La fel de important este că 64% dintre cetăţenii Lituaniei susţin că ştiu ce înseamnă Uniunea Europeană, cum funcţionează şi care sunt avantajele acesteia. Principala sursă de informaţie în Lituania, ca și în Republica Moldova, este televiziunea şi internetul, ceea ce este un pic diferit de situaţia din UE, unde principalele surse de informaţie sunt presa scrisă, radio și televiziunea.

În Lituania, care este membră a Uniunii Europene deja de 13 ani, numărul susținătorilor integrării europene este mereu în creștere. Un element curios este că fermierii, care erau cei mai reticenţi vizavi de integrarea europeană, acum, după 13 ani de la integrarea în UE, susţin cel mai mult acest proces. Explicaţia este că nu întotdeauna informaţia este suficientă şi că este nevoie de a se vorbi despre beneficiile UE, pentru că integrarea în Uniunea Europeană nu înseamnă doar posibilitatea de a primi bani, dar presupune şi trecerea la o calitate mai înaltă a vieţii. Aceasta este posibil prin preluarea standardelor UE, odată cu semnarea Acordului de Asociere, care permite şi revederea propriilor standarde din domeniul social, producere etc.

Cetățenii au dreptul și trebuie să pună întrebări autorităților despre utilitatea și impactul reformelor implementate sau care urmează a fi implementate, dar și despre ceea ce s-a făcut până acum și ce se va face în continuare în cadrul procesului de integrare europeană. Și primind răspunsuri la toate aceste întrebări, entuziasmul cetățenilor față de acest proces va fi menținut. Entuziasmul cetăţenilor pentru integrarea europeană poate fi menţinut şi prin chestionarea acestora despre utilitatea şi impactul reformelor implementate de autorităţi. Concluzionând, ambasadorul Lituaniei a spus că transmiterea a cât mai multă informație veridică despre Uniunea Europeană va aduce doar beneficii.