logo

Lista funcţionarilor acţionaţi în judecată de către Ministerul Justiţiei


https://www.ipn.md/index.php/ro/lista-functionarilor-actionati-in-judecata-de-catre-ministerul-justitiei-7967_1025096.html

Ministerul Justiţiei a publicat lista judecătorilor, procurorilor şi altor persoane cu funcţie de răspundere acţionati în regres de Republica Moldova. Astăzi, 27 ianuarie, Ministerul a acţionat în judecată 37 de persoane din cauza acţiunilor sau inacţiunilor căror Republica Moldova a fost condamnată la CEDO, transmite IPN.

În lista publicată se regăsesc judecătorii Liuba Pruteanu şi Sergiu Lazari de la Judecătoria sectorului Buiucani, Vitalie Cotorobai de la Judecătoria Hânceşti, Constantin Ghencea, judecător de instrucţie la Judecătoria Cantemir, Tudor Chircu şi Galina Vavrin de la Curtea de Apel Cahul, dar şi Dumitru Chebac, ex-judecător la Curtea de Apel Cahul.

De asemenea, în listă figurează şi Galina Stratulat, Sveatoslav Moldovan, Valeriu Doagă, Tamara Chişca-Doneva, Tatiana Vieru, Nicolae Gordilă – judecători la Curtea Supremă de Justiţie, dar şi Svetlana Novac, Valentin Barbă, Tudor Popovici şi Constantin Gurschi, ex-judecători la Curtea Supremă de Justiţie. În lista publicată mai este şi Ana Gavriliţa, judecător la Curtea de Apel Chişinău, Djeta Chistol, de la Judecătoria Centru, Iulia Cimpoi, Ion Muruianu, Nina Cernat, Anatol Minciună, Ana Panov, Victor Pruteanu – judecători la Curtea de Apel Chişinău, dar şi Mihail Macar, judecător la judecatoria Hânceşti.

Procurorii vizaţi sunt Daniela Chiriac, Igor Cerchez şi Alexei Alexentiev de la Procuratura sectorului Buiucani, Aurel Burlacu şi Igor Lambă de la Procuratura Hânceşti, Igor Chiriac şi Ion Teţcu de la Procuratura Călăraşi.

Printre funcţionarii publici sunt vizaţi Vlad Coteţ, viceprimar al municipiului Chişinău şi Anadela Glavan, director al Asociaţiei Medicale Teritoriale „Centru”. La fel, în listă figurează o persoană decedată, Olga Adam.

Ministrul justiţiei, Vladimir Cebotari, a anunţat că aceste persoane urmează să compenseze valoarea bănească a prejudiciilor morale, materiale, cheltuielile suportate de Republica Moldova, pentru repararea drepturilor încălcate ale cetăţenilor şi agenţilor economici. În scopul reparării prejudiciilor cauzate Republicii Moldova, Ministerul Justiţiei va urmări inclusiv bunurile personale ale celor culpabili de aceste acţiuni. În această primă etapă, cauzele reţinute pentru a fi intentate acţiuni în regres se referă la cazuri de violenţă domestică, revizuiri ilegale ale unor hotărâri irevocabile, detenţie preventivă ilegală, protecţia datelor cu caracter medical, judecarea unei cauze în absenţa reclamantului şi altele.