logo

Lipsa medicamentelor pe piața farmaceutică pune în pericol viața unui copil


https://www.ipn.md/index.php/ro/lipsa-medicamentelor-pe-piata-farmaceutica-pune-in-pericol-viata-7967_1073695.html

Avocatul poporului pentru drepturilor copilului, Maia Bănărescu, solicită autorităților de resort respectarea dreptului la viață și sănătate al unui copil diagnosticat cu o boală rară și asigurarea acestuia cu preparatele medicamentoase vital necesare. Starea de sănătate a copilului se poate agrava deoarece pe piața farmaceutică din țară nu sunt medicamentele de care minorul are nevoie, iar părinții nu le pot procura din străinătate din cauza restricțiilor de circulație impuse în perioada pandemiei de COVID-19, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă.

Printr-un demers pe numele ministrului sănătății, muncii și protecției sociale, avocatul poporului pentru drepturile copilului recomandă intervenirea operativă în cazul minorului, care suferă de o boală rară și are nevoie de tratament medicamentos costisitor pentru a fi menținut în viață.

În comunicat, Maia Bănărescu, menționează că, având în vedere costurile foarte mari pentru medicamentele necesare procurate peste hotare, mama copilului a cerut Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale restituirea cheltuielilor suportate pentru tratamentul fiului.

„Dreptul copilului de a se bucura de cea mai bună stare de sănătate posibilă și de a beneficia de serviciile medicale și de recuperare este garantat și de Convenția cu privire la drepturile copilului. Statele părți ale Convenției pentru apărarea drepturilor omului și libertăților fundamentale, prin agenții lor, nu trebuie doar să se abțină de a provoca moartea unei persoane, ci au obligația pozitivă de a lua toate măsurile necesare protecției eficientă a acestui drept”, se spune în comunicat.

În temeiul celor menționate, avocatul poporului pentru drepturile copilului a solicitat ministrului sănătății, muncii și protecție sociale să dispună întreprinderea măsurilor necesare în vederea asigurării copilului cu preparatele medicamentoase necesare, pentru neadmiterea încălcării dreptului la viață.

În luna ianuarie anul curent, ombudsmanul copilului a expediat Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale un demers prin care a solicitat investigarea acestui caz și dispunerea restituirii cheltuielilor suportate de către familia în cauză pentru tratamentul fiului. Ulterior, ombudsmanul copilului a fost informată despre faptul că MSMPS urma să acopere 50% din cheltuielile suportate de familie pentru tratamentul copilului.