logo

Lipsa încrederii în sectorul bancar a influenţat deprecierea monedei naţionale, experţi


https://www.ipn.md/index.php/ro/lipsa-increderii-in-sectorul-bancar-a-influentat-deprecierea-monedei-nationale-e-7966_1018542.html

Marea majoritate a cetăţenilor a avut de suferit din cauza fluctuaţiilor de pe piaţa financiar-bancară, iar în următoarea perioadă rar cine va avea încredere să păstreze acumulările în lei. Deprecierea recentă a monedei naţionale a fost cauzată de lipsa încrederii în sistemul bancar care a împins oamenii să schimbe ultimii lei în euro sau dolari. De această părere este directorul de programe la Expert-Grup, Dumitru Budeanschi, invitat la emisiunea „Loc de dialog” de la postul public de radio, notează IPN.

Expertul susţine că problemele din sectorul bancar au apărut în 2013 odată cu atacurile raider care au fost gestionate superficial. „Atacurile raider au rămas descoperite ca problemă. Cumva parcă fiecare a rămas cu senzaţia că se pot repeta. Acesta a fost primul semnal că sectorul bancar nu este puternic cum părea”, a spus expertul.

Dumitru Budeanschi a menţionat că este sceptic privind rezultatele comisiei parlamentare de anchetă, creată să investigheze situaţia din sectorul financiar-bancar, şi a precizat că aceasta ar putea veni cu recomandări către Banca Naţională a Moldovei de modificare a legislaţiei privind sistemul bancar şi marja dintre cursul de vânzare şi cumpărare a valutei. „Problema generală a sectorului bancar este competiţia. Nu poţi să explici cum o casă de schimb care nu are lei şi valută lucrează o jumătate de zi. Banca Naţională putea să intervină să facă ordine”, a spus Budeaschi.

Acesta a subliniat că prin acţiunile Băncii Naţionale de a ridica rata de baza la dobânzile creditelor în lei accesibilitatea creditelor va fi redusă, iar celor care au luat deja credite o să le fie dificil să le achite. Destul de apăsătoare va fi şi situaţia agricultorilor, iar statul ar putea veni cu o lărgire a mecanismului de subvenţionare a dobânzilor, măsuri necesare, de altfel, pentru toată economia naţională.

În acelaşi context, comentatorul politic Roman Mihăieş a spus că Republica Moldova este un stat în tranziţie şi criza valutară arată la vulnerabilităţile existente în sectorul bancar. „Comisia formată de Parlament va trebui să răspundă la întrebarea dificilă - a fost sau nu un acord al unor bănci pentru speculaţiile valutare care au dus la deprecierea leului? Nu exclud că băncile au făcut profituri uriaşe. Se discută foarte mult despre transparenţa în sectorul bancar, dar nu trebuie să uităm că Moldova este o ţară cu salarii mici şi depindem mult de cursul valutar. Este o catastrofă socială când creşte brusc valuta, iar guvernarea trebuie să vină cu măsuri regulatorii pentru Banca Naţională care să poată stabili marja de schimb pentru băncile comerciale”, a menţiona Roman Mihăieş.

Într-o intervenţie în direct, deputatul PLDM, George Mocanu, secretarul comisiei parlamentare de anchetă a situaţiei din sectorul financiar-bancar, a subliniat că odată cu stabilizarea situaţiei de pe piaţa valutară obiectul anchetei a dispărut. „Comisia va audia 2 săptămâni toţi factorii de decizie. Este important să înţelegem, dacă schimbările au fost fireşti sau speculative şi cum şi-a îndeplinit obligaţiunile Banca Naţională”, a precizat deputatul.