logo

Lipsa domiciliului nu trebuie să afecteze dreptul și posibilitatea de a vota, WatchDog.MD


https://www.ipn.md/index.php/ro/lipsa-domiciliului-nu-trebuie-sa-afecteze-dreptul-si-posibilitatea-8008_1076374.html

Doar în Chișinău, sunt peste o sută de mii de oameni care, oficial, nu au domiciliu în capitală. Acest fapt nu trebuie să afecteze dreptul și posibilitatea lor de a vota la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. O spun experții asociației WatchDog.MD, care au publicat un ghid pentru alegătorii care vor să voteze în altă parte decât la locul de domiciliu din buletin, dar și pentru cei care nu au deloc domiciliu, transmite IPN.

Ghidul explică ce documente, unde și până când trebuie depuse. Alegătorii care doresc să voteze la locul aflării lor, în ziua alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie, pot să-și declarare noul loc de ședere până la data de 1 octombrie pentru a putea fi incluși în listele electorale.

Astfel, până pe 1 octombrie, urmează să fie prezentată o cerere la pretura de sector. Ghidul conține adresa și datele de contact de la toate cele cinci preturi. Formularele necesare pot fi descărcate și de pe site-ul WatchDog.MD.

Cererea urmează a fi descărcată, completată, cu indicarea adresei unde persoana se va afla în ziua votării – acasă sau la serviciu. După ce o semnează, persoana trebuie să meargă cu ea și buletinul de identitate (original și copia xerox) la Pretură. Ulterior, persoana este inclusă în lista alegătorilor din secția de vot conform adresei indicate.

Declarațiile depuse pentru scrutinele anterioare nu mai sunt valabile.