logo

Lipsa de responsabilitate a actualei guvernări a adus societatea la dezamăgire şi disperare


https://www.ipn.md/index.php/ro/lipsa-de-responsabilitate-a-actualei-guvernari-a-adus-societatea-la-dezamagire-s-7542_1065186.html

Alexandru Oleinic: Lipsa de responsabilitate a actualei guvernări a adus societatea la dezamăgire şi disperare

- Care este percepţia celor peste patru ani de guvernare democratică din Republicii Moldova?

- Perioada de aflare la putere a forţelor democratice, care au constituit Coaliţia Pro Europeană, este percepută de marea majoritate a cetăţenilor - şi a celor plecaţi la muncă în afara ţării, şi a celor rămaşi să muncească acasă, - ca o perioadă de criză politică continuă, de reglări de conturi, de partajare pe criterii de partid a funcţiilor şi a proprietăţilor statului, de mimare a luptei cu corupţia şi a principiilor democratice. O asemenea activitate a alianţei de guvernare a împins societatea într-o stare de dezamăgire şi de disperare. Prin admiterea abaterilor de la principiile unei guvernări democratice, bazate pe respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, actuala guvernare s-a transformat într-o guvernare iresponsabilă şi distructivă.

- Pe ce argumente vă bazaţi, domnule Oleinic?

- Sunt o mulţime de argumente şi toate sunt „la suprafaţă”. Cei care ne-au promis să asigure o guvernare democratică şi responsabilă, după politizarea totală a instituţiilor statului, s-au dedat acţiunilor de corupere a deputaţilor şi de intimidare a funcţionarilor publici, afectând dramatic imaginea lor şi a întregii clase politice. În loc să asigure dezvoltarea mediului de afaceri şi a economiei naţionale, guvernarea adoptă legi în favoarea unor clanuri politice şi economice care îi reprezintă. Alocările de la bugetul de stat sunt aplicate după culoarea partidelor de la guvernare, lăsând 2/3 din localităţile rurale în voia sorţii şi singuri în faţa problemelor. Banii bugetari sînt cheltuiţi pentru diverse reparaţii şi acţiuni electorale şi nicidecum pentru dezvoltarea economiei. Iar creşterea economică înregistrată, de peste 8%, este alimentată din importuri, taxe şi impozite.

- Aţi spus mai sus că societatea este dezamăgită şi disperată. Care este cea mai mare dezamăgire?

- Principala dezamăgire a poporului sînt promisiunile privind asigurarea cu locuri de muncă si lupta cu coruptia. În loc de noi locuri de muncă, guvernarea îi trimite pe cetăţenii ţării noastre la muncă peste hotarele ei, iar grija promisă copiilor, tinerilor şi studenţilor este manifestată prin reducerea indemnizaţiilor, închiderea şcolilor şi lipsă de preocupare din partea statutului. Un exemplu elocvent în acest sens ne servesc recentele modificări aplicate la legea privind îndemnizaţiile pentru copii, conform cărora, din lipsa mijloacelor bugetare şi, în scopul eliminării posibilităţii de falsificare a sistemului de achitare a indemnizaţilor, modalitatea de calculare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului a fost modificată în scopul diminuării ei. Oare cunoaşte actuala guvernare cîte scoli din localităţile ţarii nu vor avea anul acesta clasa 1, din lipsa de copii? Cînd au mers ei ultima dată în satele noastre? Sînteţi pregătiţi să explicaţi oamenilor de la sate de ce îi lăsaţi pe copiii lor fără şcoală ?

Un lucru şi mai dureros este, că actuala guvernare aşa şi nu a reuşit să înlăture gravele consecinţe ale perioadei de guvernare comunistă - sărăcia, corupţia, lipsă de locuri de muncă şi degradarea imaginii instituţiilor statutului. Dimpotrivă, ea a aprofundat efectele acestora.

Piaţa muncii, care este oglinda stării de lucruri în economia ţării, ne arată că în economia Republicii Moldova totul se întîmplă contrar legilor economiei - chiar dacă, în perioada de pînă la 2007 am înregistrat creşteri economice semnificative, numărul locurilor de muncă au fost în descreştere cu 20% în paralel cu rata de ocupare. Nici un partid venit la guvernare nu şi-a onorat promisiunile electorale referitoare la crearea locurilor de muncă (100 de mii, 300 de mii) şi la salarii de 300-500 de euro. Astfel, cetăţenilor ţării noastre continuă să li se plătească cîte 60-70 de euro pe lună, pe cînd în ţările europene preţul forţei de muncă nu este mai mic de 500 de euro pe lună.

- Mai există careva rezerve pentru a schimba situaţia?

- Rezerve întotdeauna există, este nevoie doar de voinţă politică pentru a schimba starea de lucruri. Pe cînd, actualei guvernări aşa şi nu i-a reuşit să realizeze dezvoltarea ţării noastre. Nu i-a reuşit să identifice măsurile de atragere a remitenţelor în circuitul economic al ţării noastre, deşi cei care muncesc peste hotarele Republicii Moldova trimit acasă, anual, peste două miliarde de euro (oficial plus neoficial) – aceasta însemnînd un buget de stat! Iar guvernarea, în loc să adopte programe de atragere a remitenţelor în dezvoltarea tarii, pentru a menţine interesul celor circa 70 la sută din emigranţii care doresc să revină acasă, le impune penalităţi pentru neprocurarea poliţei de asigurare, servicii de care ei nici nu au beneficiat. Economia tenebră şi salariile în plicuri sînt alte vicii cu care trebuie de luptat, însă nu prin măsuri de politici fiscale care alungă cetăţenii din ţară, ci prin politici care să elimine constrîngerile din mediul de afaceri, să susţină dezvoltarea lui si să mărească volumul de exporturi. Acesta trebuie să fie modelul de dezvoltare a ţării.

- Vă referiţi la gestionarea eficientă a rezervelor? Sau există şi alte aspecte?

În primul rînd, ţine de atitudinea guvernării actuale faţă de propriul popor. Cele menţionate mai sus, de rînd cu nerespectarea promisiunilor electorale, sînt dovada iresponsabilităţii şi lipsei de maturitate politică pe care o manifestă guvernarea actuală. Iar prin solicitarea “apartamentelor mai ieftine” ei se desolidarizează de cetăţenii care au muncit zeci de ani în şcoli şi în spitale neîncălzite, dar care nu au rîvnit la favoruri şi tratamente diferenţiate. Este o gravă cădere morală în faţa alegătorilor.

În acest context, Partidul Popular solicită conducerii Parlamentului să dea dovadă de responsabilitate în faţa cetăţenilor Republicii Moldova şi să înceteze acţiunile de discreditare a clasei politice şi a instituţiilor statului şi să orienteze eforturile legislativului spre onorarea angajamentelor asumate faţa de popor.

Irina Pîslari