logo

Linas Linkevicius: Parteneriatul Estic va fi una dintre priorităţile preşedenţiei lituaniene a UE


https://www.ipn.md/index.php/ro/linas-linkevicius-parteneriatul-estic-va-fi-una-dintre-prioritatile-presedentiei-7978_1006228.html

Linas Linkevicius, ministrul lituanian de externe, a declarat că Parteneriatul Estic va fi una din  priorităţile preşedenţiei lituaniene în domeniul politicii externe a Uniunii Europene. El a făcut aceste afirmaţii în cadrul unui interviu acordat Agenţiei de presă IPN de la Chişinău, publicat luni, 1 iulie 2013.

„Suntem interesaţi ca în vecinătatea noastră estică să existe ţări care să se dezvolte în condiţii de securitate, să posede o economie puternică şi să fie ataşate valorilor europene. Integrându-se în Uniunea Europeană, Lituania a fost nevoită să parcurgă o cale a reformelor, similară cu cea pe care actualmente o parcurg ţările Parteneriatului Estic, de aceea experienţa şi sprijinul nostru, acordate ţărilor-partenere, pot fi deosebit de valoroase pentru aceste ţări în aspiraţiile lor de consolidare a democraţiei şi de apropiere de Uniunea Europeană”, a spus oficialul lituanian.

„Parteneriatul Estic nu reprezintă o iniţiativă exclusivă a Letoniei. Acesta este un instrument al politicii la care participă UE şi ţările-partenere, de aceea şi obiectivele celui de al Treilea Summit al Parteneriatului Estic de la Vilnius din 28-29 noiembrie sunt planificate şi propuse de comun acord cu UE şi toate ţările-partenere. Vorbind de formatul bilateral, se urmăreşte scopul de a semna Acordul de Asociere, inclusiv de Zonă de Liber Schimb aprofundat şi comprehensiv între UE şi Ucraina, de a încheia negocierile privind Acordurile de Asociere, inclusiv ZLS, cu Moldova, Georgia şi Armenia, şi parafarea acestor acorduri, precum şi avansarea în negocierile cu Azerbaidjanul. Preconizăm, de asemenea, un progres şi în procesele de simplificare şi liberalizare a regimului de vize. Acordurile respective vor aduce modificări practice şi politice considerabile în viaţa partenerilor din Est şi în relaţiile lor cu UE”, a declarat Linas Linkevicius.

O altă prioritate a preşedenţiei lituaniene prevede reafirmarea UE în calitate de model al deschiderii şi securităţii. „Când spunem „securitate”, avem în vedere bunele relaţii cu vecinii – cu vecinii care nu generează pericole şi sunt puternici din punct de vedere economic. Tocmai din această cauză vom tinde spre relaţii cât mai strânse ale UE cu partenerii din Est. Pe parcursul preşedinţiei noastre vom tinde, de asemenea, spre un control  mai progresiv al frontierelor externe ale UE şi spre o mai bună coordonare a dimensiunii externe a politicii energetice a UE, spre o consolidare a Politicii generale de securitate şi apărare, care va fi asigurată printr-o colaborare tot mai strânsă cu partenerii şi printr-un răspuns adecvat la noile provocări de securitate. Iar gândindu-ne la „deschidere”, avem în vedere faptul că Lituania va continua politica UE în domeniul extinderii, precum şi contribuţia la liberul schimb cu asemenea parteneri strategici, cum ar fi SUA, Japonia, Canada şi alte ţări”, a declarat Linas Linkevicius, ministrul lituanian de externe, în interviul acordat IPN, întitulat „Moldova este aproape ca niciodată de scopul pe care şi-l propune la Vilnius”.

Astăzi, 1 iulie 2013, Lituania a preluat preşedenţia Consiliului Uniunii Europene.