Limba de stat este româna, iar istoria neamului – istoria românilor, AŞM
https://www.ipn.md/index.php/ro/limba-de-stat-este-romana-iar-istoria-neamului-istoria-romanilor-7967_992315.html
Academia de Ştiinţe a Moldovei (AŞM) îşi reiterează punctul de vedere că denumirea firească a limbii de stat este română, iar istoria naţională este istoria românilor. O rezoluţie în acest sens a fost susţinută de către comunitatea ştiinţifică la Conferinţa „20 de ani de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova”, transmite Info-Prim Neo.
Participanţii la conferinţă s-au pronunţat pentru revenirea în învăţământul preuniversitar a cursurilor distincte de istoria a românilor şi de istorie universală. Educaţia istorică ar trebui să se încheie cu susţinerea obligatorie a examenului de capacitate la istorie, la treapta gimnazială, şi a examenului de bacalaureat, la treapta liceală.
„Ne pronunţăm pentru aducerea în concordanţă a normelor constituţionale şi a legislaţiei în vigoare privind denumirea limbii de stat, în conformitate cu adevărul ştiinţific consacrat şi cu prevederile Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova. Totodată, ne pronunţăm, în speranţa depăşirii impasului politic şi social, pentru o amplă reformă constituţională. Propunem ca Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova să devină parte componentă a textului Constituţiei”, a declarat preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei(AŞM), Gheorghe Duca, în cadrul conferinţei ştiinţifice.
Potrivit academicianului, actul istoric din 27 august 1991 a pus capăt ocupaţiei sovietice de aproape jumătate de secol, impulsionând decisiv constituirea Republicii Moldova în calitate de stat suveran, independent şi democratic, subiect deplin al dreptului internaţional.
„Dacă citim şi recitim cu luare aminte Declaraţia de Independenţă, apoi constatăm că, de fapt, acest „certificat de naştere al Republicii Moldova” stabileşte clar două mari adevăruri ştiinţifice şi istorice, pe care unii se prefac a nu le observa nici astăzi: identitatea românească a populaţiei titulare a republicii şi vocaţia eminamente europeană a acestui popor. Prin urmare, Declaraţia de Independenţă stabilea clar şi hotărât traiectoria, vectorul, direcţia de dezvoltare a tânărului stat apărut pe harta lumii, cea de reîntoarcere la familia popoarelor europene cu identitatea noastră adevărată, nu cea falsificată de Stalin şi urmaşi săi”, a menţionat Gheorghe Duca.
Preşedintele AŞM a mai spus că, dacă toţi politicienii Republicii Moldova ar fi respectat cu sfinţenie şi întocmai Declaraţia de Independenţă, scrisă în baza adevărului istoric şi ştiinţific, în prezent Republica Moldova ar fi fost un stat prosper în cadrul Uniunii Europene, asemenea Ţărilor Baltice, cu o economie performantă, uniţi în suflet şi cuget şi fără speculaţii politice de ordin identitar, la capitolul limbă şi istorie, care fac faimă proastă şi chiar ruşinoasă în lume.
Ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurcă, prezent la eveniment, a declarat că evoluţia socială, politică şi economică a Republicii Moldova trebuie să fie evaluată în funcţie de documentul inaugural, Declaraţia de Independenţă, pentru a se vedea în ce măsură elitele politice şi cetăţenii au păstrat în minte cele scrise în Declaraţia de Independenţă, pe care o califică, alături de preşedintele AŞM, Gheorghe Duca, ca un document profund naţional şi profund european.
Printre participanţii la conferinţa ştiinţifică s-au numărat Elena Beleacova, director general al Biroului Relaţii Interetnice al Republicii Moldova, Gheorghe Cojocaru, doctor în istorie, conferenţiar universitar, director al Institutului de Istorie, Stat şi Drept al AŞM, Anatol Ţăranu, doctor în istorie, conferenţiar universitar, Vasile Bahnaru, doctor habilitat în filologie, profesor universitar, Director al Institutului de Filologie al AŞM etc.