logo

Liliana Vițu: Licențele posturilor TV nu sunt suspendate în baza rapoartelor de monitorizare ale Consiliului Audiovizualului


https://www.ipn.md/index.php/ro/liliana-vitu-licentele-posturilor-tv-nu-sunt-suspendate-in-7967_1106473.html

Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță strategică nu retrage actele permisive de emisie a posturilor TV în baza rapoartelor de monitorizare al Consiliul Audiovizualului. O spune președinta CA, Liliana Vițu, potrivit căreia la decizia privind suspendarea licențelor de emisie se ia în considerare finanțarea dubioasă a instituțiilor media și afilierea cu persoane incluse în listele internaționale de sancțiuni, notează IPN.

La 7 august Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță strategică a retras actele permisive de emisie pentru alte două posturi de televiziune: MegaTV și Familia. Șefa Consiliului Audiovizualului spune că decizia de suspendare a licențelor nu are la bază rapoarte de monitorizare a conținutului editorial al acestor televiziuni.

„Investițiile strategice nu fac obiectul reglementării Consiliului Audiovizualului. E vorba de o modificare a legislației prin care audiovizualul a fost inclus ca domeniu de investiție strategică în anul 2021. Printr-un amendament acest consiliu a obținut prerogative de a retrage actele permisive, dar este decizia unui alt organ. Noi ne uităm pe conținuturi audiovizuale, pe corectitudinea lor. Decizia acestui consiliu are la bază fluxurile financiare, afilierea la persoane care sunt pe liste internaționale. Ei nu se uită la rapoartele de monitorizare ale CA”, a explicat Liliana Vițu în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

De la începutul războiului din Ucraina, a fost suspendată licența de emisie pentru alte 12 posturi de televiziune. Liliana Vițu spune că multe dintre instituțiile media cu actele de emisie suspendate au renunțat definitiv la licențe.

„De la începutul războiului, de când au fost suspendate licențele de emisie, inițial prin Comisia pentru situații Excepționale, ulterior prin acest consiliu (n.r. Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță strategică), am avut posturi TV care au venit la noi și au renunțat la licențele de emisie. Este vorba de NTV Moldova și RTR Moldova. Ulterior, Consiliul Audiovizualului a refuzat să prelungească licența de emisie pentru posturile Primul în Moldova și Familia, pentru a nu admite concentrarea mediatică, pentru că în rapoartele noastre deja vedem o activitate concertată, vedeam că un grup de televiziuni activează în conglomerat”, a mai spus președinta Consiliului Audiovizualului.

Anterior, printr-un comunicat de presă, Guvernul Republicii Moldova a anunțat că toate companiile care activează în domeniul audiovizualului vor trece o verificare riguroasă a beneficiarilor efectivi în ceea ce privește implicarea acestora în activități de spălare a banilor, infracțiuni grave sau deosebit de grave, acțiuni de corupție sau activități care afectează securitatea statului sau ordinea publică.