logo

Lilia Burakovski: În Moldova nu au fost create condiții de învățare a limbii române gratuit


https://www.ipn.md/index.php/ro/lilia-burakovski-in-moldova-nu-au-fost-create-conditii-8004_1079256.html

Spre regret, în Moldova, nu au fost create condiții ca persoanele care doresc să învețe limba română să aibă acces la lecții gratuite în toate raioanele țării. Statul nu a asigurat nici măcar la nivel de școală un program bun de învățare a limbii române. Opinia a fost exprimată de jurnalista Lilia Burakovski la dezbaterea publică: „Motivele, componentele și consecințe reizbucnirii conflictului lingvistic”, organizate de Agenția de presă IPN.

Potrivit jurnalistei, spre regret și cei care se numeau, sau se numesc moldoveni sau români, nu întotdeauna înțeleg programele televizate în limba română și ei dublează informația în limba rusă. „Conform cercetărilor sociologice din mai 2020, 33% din populație privesc știrile doar în limba română, 27,9% doar în limba rusă și 37,7 în ambele limbi. Astfel, oamenii au acces în mass-media și posibilitatea de a obține informații în ambele limbi. Probabil, Legea privind funcționarea limbilor a fost gândită așa ca să ofere posibilitatea ca vorbitorii de limbă rusă să primească informația în limba rusă. Dar, cum a fost făcut acest lucru a ridicat foarte multe semne de întrebare”, a apreciat ea.

În altă ordine de idei, jurnalista a remarcat că, în Republica Moldova, rolul rețelelor sociale este un loc unde oamenii își exprimă emoțiile, inclusiv în ceea ce privește controversele din legislația lingvistică, dar nu mulți repetă acest lucru odată ieșiți din casă. „Orice funcționar public sau care lucrează în Guvern, Parlament sau Președinție atunci când folosește față de vorbitorii de limbă rusă expresii de genul „v-am primit și strâns la piept”, provoacă emoții diverse. Ar fi bine ca oamenii care sunt la putere, consilieri ai președintelui să se ocupe de treburile de care sunt responsabilă și să nu toarne gaz pe focul altercațiilor în domeniul lingvistic”, a îndemnat Lilia Burakovski.

În opinia sa, când oamenii vor începe să răspundă pentru declarațiile lor, aceasta va însemna un mesaj pentru toată societatea și nu va fi posibilă dezbinarea societății după niciun criteriu. „Acest scandal, pe lângă partea lingvistică, ascunde momente importante de alt gen, inclusiv impotență în probleme economice, sanitare și nimeni nu a observat că s-au scumpit medicamentele de la începutul anului, toți vorbesc acum de limbă. Aceasta este o strategie politică de a distrage populația de la problemele esențiale. De aceea, este nevoie de un mecanism de prevenire ca așa situații să nu apară. Totodată, eu cred că cineva va recurge la proteste pentru această cauză sau vor fi, cel mult, doar niște marșuri cu drapele”, a spus jurnalista.

În altă ordine de idei, Lilia Burakovski crede că socialiștii vor încerca din nou să joace cartea Legii privind funcționarea limbilor insistând, în același timp, pe necesitatea unui nou guvern, „preferabil al Maiei Sandu, pentru a avea pe seama cui pune situația proastă creată în țară. O așa poziție activă a PSRM de promovare a limbii ruse și prietenie cu Federația Rusă, urmărește și scopul să afecteze Partidul Nostru al lui Renato Usatîi în ajunul alegerilor parlamentare anticipate care i-a făcut mult sânge rău lui Igor Dodon în alegerile prezidențiale trecute. Totodată Partidul Șor îi va susține pe socialiști, deoarece ei vor rămâne pe val, întrucât examinarea dosarului lui Ilan Șor se tot amână”, a afirmat ea.
Lilia burakovski i-a îndemnat pe jurrnaliști să spună adevărul în raport cu problema lingvistică și să nu încingă atmosfera.

Dezbaterea publică „Motivele, componentele și consecințe reizbucnirii conflictului lingvistic”, este ediția a 169 - a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană „Hanns Seidel”.