logo

Lilia Buracovschi: Președintele ar putea fi ales în primul tur


https://www.ipn.md/index.php/ro/lilia-buracovschi-presedintele-ar-putea-fi-ales-in-primul-tur-8004_1075735.html

Alegerile prezidențiale ar putea avea rezultate impredictibile, consideră jurnalista și prezentatoarea TV Lilia Burakovski. Ea nu exclude că disputarea întâietății s-ar putea încheia în primul tur cu victoria actualului președinte Igor Dodon. „Cu toate că are un rating josuț la moment, trebuie să se ia în calcul că flancul politic de stânga în Moldova e destul de stabil, și nu prea abundă de candidați”, și-a argumentat părerea prezentatoarea TV în cadrul dezbaterilor publice „Toamna alegerilor: așteptări și provocări in contextul dezvoltării europene” la IPN:

„Și-au declarat voința de a candida Renato Usatâi și Vladimir Voronin, dar cred că pe flancul stâng deja se poartă tratative, poate chiar un târg, pentru ca acești candidați să nu stea în calea principalului jucător”, admite Lilia Buracovschi.

Ea consideră că va avea rol și prezența joasă la alegeri, care e predictibilă. „Sunt stabilite condiții dure de participare în alegeri – măști, stilouri de acasă. E redus cu două ore timpul pentru alegeri. Toate acestea pot micșora numărul votanților. O prezență joasă cu mulți candidați pe segmentul de dreapta și un spirit susținut de organizare a alegătorului de stânga, ar putea fi un factor în favoarea candidatului stângii”, observă jurnalista.

„În timp ce reprezentanții dreptei se vor război, dar nu pentru idee, ci ei între ei, Igor Dodon va încerca să biruie în alegeri din primul tur”, e convinsă Lilia Burakovski.

Un instrument eficient de făurire a victoriei vor deveni falsurile geopolitice. „La ce bun să inventezi bicicleta, dacă poți folosi aceea ce și-a dovedit funcționalitatea. Să spui câte vizite ai avut la Moscova, cât de bine s-au înțeles, că uite, pentru fermieri a sosit și motorina la țanc. Se mai adaugă încă vreo două găselnițe electorale, care arată că dacă președintele n-a reușit o politică echilibrată cu toți partenerii externi, cel puțin cu Rusia totul e bine”, spune jurnalista.

Situația din Belarus este singurul factor de influență externă numit de jurnalistă. „Încolo privesc și cei din palatul prezidențial, și opoziția. Depinde ce drapel va fi arborat la Minsk, iar partea respectivă va încerca să tragă foloase din situație”, a conchis Lilia Burakovski.
 
Dezbaterile publice „Toamna alegerilor: așteptări și provocări in contextul dezvoltării europene” au fost organizate în cadrul cicluluiDepășirea stereotipurilor privind integrarea europeană prin comunicare”. Agenția de presă IPN organizează dezbateri publice cu sprijinul Fundației Hanns Seidel.