logo

Libertățile fundamentale în mare măsură au fost respectate în alegeri, OSCE/ODIHR


https://www.ipn.md/index.php/ro/libertatile-fundamentale-in-mare-masura-au-fost-respectate-in-8011_1083046.html

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost bine administrate, competitive, iar libertățile fundamentale în mare măsură au fost respectate. În general, cadrul legislativ a fost favorabil pentru desfășurarea alegerilor democratice. Totuși, acesta mai are nevoie de unele ameliorări, în special în ceea ce ține de gestionarea contestațiilor și a procesului de supraveghere a finanțării campaniei electorale, în linie cu bunele practici internaționale. Concluzia a fost făcută de Tamás Meszerics, șeful delegației Misiunii de observare OSCE/ODIHR a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, într-o conferință de presă, transmite IPN.

Potrivit lui Tamás Meszerics, au fost observate cazuri de transportare organizată a alegătorilor, iar unii alegători făceau fotografii de pe buletinele de vot. OSCE se așteaptă ca aceste acțiuni să fie investigate corespunzător. De asemenea, Misiunea a observat că maniera în care CEC și instanțele de judecată interpretează prevederile legale uneori ridică semne de întrebare privind neutralitatea apolitică a instituțiilor.

În timp ce majoritatea interlocutorilor Misiunii au fost mulțumiți de nivelul de transparență privind registrul alegătorilor, totuși, rămâne deschisă întrebarea prezenței persoanelor decedate în aceste liste. S-a constatat că au fost multe alternative politice din care au putut alege cetățenii. În cadrul dezbaterilor electorale au fost discutate diverse teme precum: lupta cu corupția, reforma judiciară, dar și anumite decizii controversate ale CEC.

Potrivit lui Tamás Meszerics, Moldova are o bază destul de solidă pentru a desfășura alegeri democratice, dar se cer eforturi în continuare pentru a face față la toate angajamentele democratice pe care țara le are, dar și de muncit pentru a câștiga încrederea cetățenilor în instituțiile publice.

Ditmir Bushati, coordonator special și liderul echipei Misiunii de observare pe termen scurt a alegerilor anticipate parlamentare din Moldova, a spus că alegerile din 11 iulie au fost administrate bine, au fost competitive și în mare parte libertatea de a alege a fost oferită. Candidații au putut să participe în campanii electorale.

Stefan Shennach, șeful Delegației Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și șeful Misiunii de observare din partea Adunării, a felicitat cetățenii pentru că alegerile s-au desfășurat într-o manieră pașnică. El speră că noul Guvern va fi capabil să promoveze reformele pe care cetățenii le așteaptă. Este vorba de lupta cu corupția, independența sistemului judiciar sau o mass-media transparentă și pluralistă.

Pia Kauma, membră a Parlamentului finlandez, șefa delegației Adunării Parlamentare a OSCE pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, susține că, în pofida pandemiei, aparent cetățenii s-au simțit siguri la secțiile de votare și și-au exprimat votul. Alegerile au avut loc de o manieră competitive și calmă. Ea a remarcat prezența extrem pe redusă la vot a tinerilor. În opinia sa, pentru a câștiga încrederea politicienii trebuie să depună eforturi. Se cere îmbunătățită transparența pentru a recăpăta încrederea în sistem.

Șeful Delegației de observare a Parlamentului European, David McAllister, a spus că se pronunță pentru statul de drept, integrarea economică dintre UE și Moldova. În opinia lui, ultimii ani au fost dificili pentru Moldova nu doar din cauza pandemiei, dar și a blocajului economic, politic și constituțional. Acesta a menționat transportarea organizată a alegătorilor din regiunea transnistreană și regretă că CEC nu a reușit reglementarea acestui proces.