logo

Legislaţia nu protejează suficient drepturile persoanelor homosexuale, Genderdoc-M


https://www.ipn.md/index.php/ro/legislatia-nu-protejeaza-suficient-drepturile-persoanelor-homosexuale-genderdoc--7967_1009648.html

Legislaţia Republicii Moldova la capitolul protejării persoanelor discriminate se îmbunătăţeşte de la an la an, dar încă nu sunt aplicate suficiente mecanisme pentru a preveni infracţiunile motivate de ură împotriva persoanelor cu orientare sexuală netradiţională – constată reprezentanţii Centrului de Informaţii Genderdoc-M, organizaţie nonguvernamentală care reprezintă interesele persoanelor homosexuale şi bisexuale.

Angela Frolov, coordonatoare program Lobby şi Advocacy, a comunicat, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, că, pe parcursul anului 2013, au fost înregistrate 21 de cazuri de violenţă orientată asupra persoanelor homosexuale şi bisexuale. Din cazurile înregistrate de organizaţie, 13 au ajuns la poliţie şi în toate infractorii au fost depistaţi. Până acum, 2 au fost remise instanţelor judecătoreşti, iar 5 au fost soluţionate extrajudiciar. Niciunul din cazurile raportate la organele executive nu a fost însă considerat crimă homofobă, prevăzută ca circumstanţă agravantă în Codul Penal, art. 76.

„Considerăm că articolul 76 din Codul Penal trebuie completat pe motiv că legislaţia nu protejează destul drepturile persoanelor homosexuale şi bisexuale. Dacă o persoană a avut de suferit din cauză că aparţine unui grup, indiferent cărui grup, atunci aceasta trebuie să se considere circumstanţă agravantă”, a declarat  Angela Frolov.

Asistentul de program Lobby şi Advocacy la Genderdoc-M, Artiom Zavadovschi, a spus că atitudinea reprezentaţiilor organelor de drept  faţă de persoanele homosexuale e una de înjosire şi derâdere, iar reprezentanţii Procuraturii Militare sunt homofobi şi consideră că militarii nu trebuiesc pedepsiţi atunci când umilesc homosexualii.

Potrivit unui sondaj anonim efectuat de Genderdoc-M, 14 persoane homosexuale şi bisexuale  au indicat că au fost supuse violenţelor fizice sau verbale din cauza orientării lor sexuale. În 11 cazuri victimele nu s-au adresat la poliţie pentru că nu au avut încredere în organele de drept sau au crezut că acestea îi vor lua în derâdere. În restul cazurilor, victimele s-au adresat la poliţie, dat niciunul dintre aceste cazuri nu a ajuns la instanţa de judecată.