logo

Legislaţia Moldovei permite modificarea sistemului electoral în an cu alegeri


https://www.ipn.md/index.php/ro/legislatia-moldovei-permite-modificarea-sistemului-electoral-in-an-cu-alegeri-7965_1010165.html

Legislaţia Moldovei nu interzice modificarea sistemului electoral într-un an în care se preconizează să aibă loc alegeri. Dar Codul bunelor practici în materie electorală, adoptat de către Consiliul Europei, stabileşte că nu este bine să fie schimbată legislaţia electorală cu cel puţin un an înainte de scrutin, a declarat pentru IPN secretarul Comisiei Electorale Centrale (CEC), Andrei Volentir.

Potrivit secretarului CEC, modificarea modului de repartizare a mandatelor este o schimbare esenţială în sistemul electoral. Consiliul Europei nu vede cu ochi buni dacă astfel de modificări se fac cu mai puţin de un an înainte de alegeri.

În luna decembrie, deputaţii comunişti au declarat că preşedintele Parlamentului, Igor Corman, a solicitat avizul Comisiei de la Veneţia cu privire la o iniţiativă electorală privind trecerea Moldovei la sistemul electoral mixt. Solicitat de IPN, secretarul CEC a precizat că deputaţii nu au solicitat opinia autorităţii electorale centrale a statului referitor la modificarea sistemului electoral.

Sistemul electoral mixt prevede că fiecare alegător poate avea 2 voturi: unul se acordă unei liste din cele propuse de partide şi celălalt unui candidat, la fel ca în sistemul majoritar.