Legislația cu privire la funcţionarea limbii de stat în R. Moldova este neglijată şi încălcată, MAE
https://www.ipn.md/index.php/ro/legislatia-cu-privire-la-functionarea-limbii-de-stat-in-r-7965_977336.html
În R. Moldova nu există o autoritate publică care să supravegheze aplicarea legislaţiei cu privire la funcţionarea limbii de stat, motiv pentru care aceasta este neglijată şi se încalcă cu ruşinare, a declarat la o conferinţă de presă vineri, 21 august, Anatol Petrencu, preşedintele Mişcării Acţiunea Europeană (MAE).
,,Pe străzi se admit grave încălcări în publicitatea stradală, nemaivorbind de publicitatea la mijloacele de informare în masă, la întocmirea unor acte normative, de asemenea. Totul se face în limba rusă. În multe întreprinderi limba vorbită este rusa, unii lucrători din cadrul acestor întreprinderi devin agresivi când cetăţenii solicită informaţii şi explicaţii în limba de stat”, susţine Anatol Petrencu.
Avocatul Nicolae Roşca, vicepreşedintele MAE, a spus că în R. Moldova există multe acte normative cu privire la funcţionarea limbii, care însă nu se respectă şi sunt neglijate de către autorităţile publice, îndeosebi de preşedintele ţării.
„Vladimir Voronin cel mai des se adresează poporului în limba rusă, dacă nu are un text scris în limba română, pe care ei o numesc limba moldovenească, şi dacă are acest acest text, ţi-i ruşine să-l asculţi. La IPNA Compania „Teleradio Moldova”, NIT, N4, de fiecare dată el vorbeşte cu publicul în limba rusă”, a spus Nicolae Roşca.
Iurie Tănase jurist, unul din membrii fondatori ai MAE, consilier orăşenesc Soroca, a spus: „Sunt mari restanţe la capitolul respectarea limbii de stat, administraţiile publice locale nu-şi dau interes să fie respectată legea. Toate posturile TV cu acoperire naţională vorbesc poporului în limba rusă, eu ca şi cetăţean al R. Moldova, cer dreptul la informare în limba de stat”.
MAE susţine că va întreprinde o serie de măsuri pentru a asigura respectarea legislaţiei lingvistice, va sensibiliza opinia publică, va evidenția persoanele cu funcţie de răspundere, întreprinderile şi organizaţiile care nu respectă dispozițiile legale ale funcţionării limbii în stat.
MAE nu a trecut pragul parlamentar, dar s-a angajat să continue lupta politică în afara legislativului, pentru a respecta promisiunile făcute electoratului.