logo

Legea pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea, neconstituțională


https://www.ipn.md/index.php/ro/legea-pentru-care-guvernul-si-a-asumat-raspunderea-neconstitutionala-7967_1072867.html

Legea pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea pe 2 aprilie a fost declarată neconstituțională. O hotărâre în acest sens a fost emisă luni seara, 13 aprilie, de către Curtea Constituțională, după ce a audiat părțile timp de aproape șase ore, transmite IPN.

În debutul ședinței, președintele Curții Constituționale, Vladimir Țurcan, a anunțat că nu participă la examinare pentru a „înlătura orice suspiciuni sau aluzii referitor la imparțialitatea examinării sesizărilor în cauză”.

În urma deliberărilor, Curtea a admis sesizările deputaților Partidului Acțiune și Solidaritate, Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, ai Grupului parlamentar Pro Moldova și sesizarea deputatului independent Alexandr Oleinic.

Curtea a statuat că legea privind instituirea unor măsuri de susţinere a cetăţenilor şi a activităţii de întreprinzător în perioada stării de urgenţă şi modificarea unor acte normative a fost adoptată cu încălcarea procedurii constituționale de angajare a răspunderii Guvernului.

Judecătorul Eduard Ababii a emis o opinie separată. Această urmează să fie publicată ulterior.

Hotărârea Curții Constituționale este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

Guvernul și-a asumat răspunderea pe 2 aprilie. Ședința Parlamentului, la care urma să fie prezentată legea, nu a avut loc în lipsă de cvorum, după ce deputații din Partidul Socialiștilor și cei din Partidul Democrat nu s-au prezentat la ședință. Legea a fost promulgată și publicată în Monitorul Oficial.

Prin decizia din 9 aprilie, Curtea Constituțională a admis cererea deputatului Platformei DA, Dinu Plîngău, și a suspendat acțiunea legii. A doua zi, la ședința Comisiei pentru Situații Excepționale au fost adoptate mai multe prevederi din legea suspendată.