logo

LEADER: de la metoda de dezvoltare rurală până la un Program Național


https://www.ipn.md/index.php/ro/leader-de-la-metoda-de-dezvoltare-rurala-pana-la-7966_1092635.html

Antreprenori, agricultori și autorități locale participă azi și mâine la o conferință la care sunt prezentate rezultatele abordării LEADER în Republica Moldova, de la metoda de dezvoltare rurală până la un Program Național LEADER. Este vorba de inițiativa Uniunii Europene care are menirea de a aborda problemele cu care se confruntă zonele rurale și de a stimula creșterea economică locală. În deschiderea reuniunii, prim-ministra Natalia Gavrilița a subliniat faptul că dezvoltarea regională este o prioritate a Guvernului, transmite IPN.

„Guvernul a adoptat în ultimul an o serie de măsuri care vin să rezolve direct nevoile comunităților locale. Și voi face trimitere la doar două dintre ele: alocarea integrală a sumelor din taxa pentru folosirea drumurilor către primării – care a permis repararea mai multor drumuri locale unde nu s-a intervenit decenii în șir, dar și la instituirea Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, care, mai nou, a finanțat proiecte în sumă de peste 2 miliarde de lei în cadrul programului Satul European. Satele trebuie să se dezvolte în același ritm cu orașele, să devină reziliente, conectate și prospere”, a declarat Natalia Gavrilița, citată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Republica Moldova este prima țară din Parteneriatul Estic care implementează Programul LEADER. Lansat în vara anului 2022, programul se finanțează din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural.

Până în prezent, inițiativa a reușit să creeze 48 de Grupuri de Acțiune Locală, cu implicarea a 745 de localități din întreaga țară. „Sunt mândră că Republica Moldova este prima țară din afara Uniunii Europene care implementează acest program din surse bugetare proprii. În anul curent, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a aprobat finanțarea a 37 de Grupuri de Acțiune Locală,  fiind alocate 17,4 mln lei. Din acești bani vor fi înființate și dezvoltate întreprinderi și vor fi create noi locuri de muncă; vor fi achiziționate echipamente și utilaje moderne; vor fi renovate spații și clădiri de importanță economică, socială, istorică și culturală; vor fi modernizate servicii publice local; va fi  menținut și dezvoltat patrimoniul cultural și natural local; va fi dezvoltat turismul rural”, a menționat prim-ministra. 

 

În ședința plenară a evenimentului, ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea a subliniat că Guvernul conștientizează necesitatea sporirii imunității zonelor rurale și va întreprinde măsuri concrete menite să dezvolte mediul economic și să îmbunătățească abilitățile organizatorice ale comunităților locale. Accente vor fi puse pe dezvoltarea economică a comunităților rurale acoperite de GAL-uri, în baza extinderii parteneriatelor și a implementării strategiilor de dezvoltare locală. Se va acționa pentru menținerea și crearea locurilor noi de muncă, diversificarea activităților economice, îmbunătăţirea capacităţii administrative a comunităţilor locale. Aceste deziderate propuse de Guvern pot fi realizate doar printr-o conlucrare eficientă cu toți subiecții antrenați în dezvoltarea acestui segment important, a subliniat oficialul.

Conferința LEADER, ediția a II-a, își desfășoară lucrările perioada 6-7 octombrie la Palatul Republicii.  Evenimentul, organizat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Solidarity Fund PL și rețeaua națională LEADER, este  însoțit și de un târg în aer liber.