LADOM anunţă despre instituirea centrelor regionale de acordare a asistenţei juridice condamnaţilor
https://www.ipn.md/index.php/ro/ladom-anunta-despre-instituirea-centrelor-regionale-de-acordare-a-asistentei-7967_966104.html
Deţinuţii din cele 11 penitenciare din republică vor beneficia de asistenţă juridică gratuită din partea reprezentanţilor Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului din Moldova LADOM, prin intermediul a 5 centre regionale. Despre constituirea acestora a anunţat luni, 20 august, preşedintele organizaţiei Paul Strutzescu în cadrul unei conferinţe de presă.
Sursa citată a calificat situaţia din penitenciare ca fiind deplorabilă. Potrivit lui Strutzescu, sursele financiare insuficiente au compromis implementarea conceptului de reformare a sistemului penitenciar, iniţiat acum câţiva ani de către autorităţi. Puţinele schimbări pozitive care s-au produs au fost sub presiunea organismelor internaţionale şi ţin în special de condiţiile de detenţie pentru minori. Deţinuţii adulţi acuză în continuare alimentaţie insuficientă, lipsa apei potabile, dotarea deficitară cu medicamente.
Alocaţiile din buget nu acoperă decât jumătate din necesităţile instituţiilor penitenciare. Cu toate acestea, majoritatea plângerilor condamnaţilor nu au legătură directă cu sursele financiare, ci cu atitudinea angajaţilor închisorilor. Deţinuţii se plâng că li se încalcă dreptul la corespondenţă privată, că sunt încarceraţi fără să existe temei legal, a subliniat Strutzescu.
Potrivit preşedintelui LADOM, un lucru pozitiv este că actualmente condamnaţii, cu unele excepţii pentru izolatoarele de detenţie preventivă, nu mai sunt maltrataţi ca înainte.
Juriştii LADOM se vor deplasa sistematic la închisorile din ţară pentru a examina şi a soluţiona petiţiile depuse. Vizitele vor fi anunţate în ajun prin intermediul posturilor de radio locale, astfel încât persoanele în detenţie să cunoască despre acestea. De asemenea, juriştii vor acorda consultanţă rudelor pe următoarele adresele: Chişinău, str. V. Alecsandri, 13, bir.25 (pentru deţinuţii penitenciarilor din Rezina, Pruncul, Goian, Cricova, Chişinău) şi Comrat, str. Pobedî, 46 (pentru deţinuţii penitenciarului din Leova. De asemenea, petiţiile sunt aşteptate pe adresa: or. Cahul, MD 3805, c/p 28 şi mun. Bălţi, MD 3112, c/p 22.
În Republica Moldova se află în detenţie circa 10 mii de persoane. Norma de alimentaţie pentru o zi este de 9,6 lei şi, respectiv, 16 lei pentru deţinuţii bolnavi. Alocaţiile statului permit asigurarea condamnaţilor cu hrană în sumă de 4-5 lei/zi. Anul trecut au fost acoperite doar 9,9% din necesităţile de medicamente ale sistemului penitenciar.