logo

Lacunele unui proiect de lege lasă loc pentru încălcarea drepturilor omului, CAPC


https://www.ipn.md/index.php/ro/lacunele-unui-proiect-de-lege-lasa-loc-pentru-incalcarea-drepturilor-7967_1015464.html

Proiectul legii privind modificarea şi completarea unor acte legislative cu scopul contracarării extremismului conţine mai multe lacune care lasă loc pentru încălcarea drepturilor şi libertăţilor omului. Experţii Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) menţionează că există suspiciunea că autoritatea îşi creează un cadrul confortabil pentru activitate, de unde apar şi abuzurile din partea acestei autorităţi.

Autorii proiectului sunt deputaţii PLDM şi PDM. Mariana Kalughin, expert CAPC, a menţionat, într-o conferinţă de presă la IPN, că prin acest proiect se propune autoritatea să poată aplica măsuri speciale de investigaţie, fără mandat de securitate eliberat de către instanţa de judecată. Potrivit expertei, această prevedere este neconformă Recomandării Consiliului Europei cu privire la tehnicile speciale de investigaţii, care stabileşte obligaţia statelor membre de a adopta măsuri legislative menite să asigure un control eficient asupra implementării tehnicilor speciale de investigaţii de către o autoritate judiciară sau altă autoritate independentă, inclusiv prin autorizare.

La fel, potrivit Marinei  Kalughin, sunt inacceptabile prevederile propuse de autor potrivit cărora mandatul de securitate poate fi dispus în afara unui proces penal. Altfel de norme sunt abuzive. Este inacceptabilă şi propunerea care permite ca persoana vizată să nu fie informată despre măsurile înfăptuite în privinţa sa în baza mandatului de securitate.

Experta susţine că nota informativă a proiectului de act legislativ supus expertizei nu conţine o argumentare suficientă a promovării proiectului. Normele ar trebui concretizate astfel încât să fie cât mai precise, clare şi previzibile. În redacţia actuală, fiind expuse vag, prevederile ar putea genera abuzuri grave în aplicare, astfel fiind posibile încălcări ale drepturilor fundamentale ale persoanelor în privinţa cărora a fost eliberat mandatul de securitate, precum şi ale altor persoane, inclusiv încălcări ale dreptului la viaţa privată, garantat prin Constituţia Republicii Moldova.

CAPC notează că proiectul a fost elaborat conform experienţei mai multor state, precum Spania, România, Germania, Federaţia Rusă, Ucraina, fără însă a se analiza nivelul de compatibilitate a prevederilor din proiect cu standardele Consiliului Europei cu privire la tehnicile speciale de investigaţii.

Expertiza CAPC a fost realizată în cadrul implementării proiectului „Armonizarea legislaţiei cu standardele internaţionale în domeniul drepturilor omului”, susţinut financiar de Apărătorii Drepturilor Civile din Suedia.