logo

La scăldat în siguranță. IGSU a lansat campania de prevenire a înecurilor


https://www.ipn.md/index.php/ro/la-scaldat-in-siguranta-igsu-a-lansat-campania-de-7967_1104968.html

De la începutul acestui an, 17 persoane, dintre care trei minori, și-au pierdut viața în bazinele acvatice din Moldova. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a lansat miercuri o campanie de prevenire a înecurilor. Salvatorii au simulat un caz de înec și au arătat ce trebuie de făcut pentru a salva viața persoanei în asemenea situație, transmite IPN.

Potrivit scenariului, un grup de minori s-a deplasat spre mijlocul lacului cu un catamaran. După traversarea zonei delimitate, minorii au sărit în apă și nu au reușit să urce înapoi pe hidrobicicletă, iar unul dintre ei a început să se înece. În ajutorul tinerilor au intervenit salvamarii, care au reușit să scoată toți sinistrații la mal.

În perioada estivală oamenii sunt îndemnați să respecte cu strictețe regulile de siguranță pe apă și în preajma bazinelor acvatice din țară. Scăldatul se permite doar în locuri autorizate și amenajate cu stații de salvare. Pe timp de noapte și în condiții meteo nefavorabile se va evita intrarea în apă.

Specialiștii IGSU au amintit că este periculos să mergi la scăldat după ce ai consumat alcool. Sub efectul alcoolului, tensiunea arterială a persoanei se poate schimba brusc când intră în apă și poate provoacă pierderea cunoștinței.

Pe vreme toridă în apă se va intra treptat, ca organismul să se obișnuiască cu schimbarea de temperatură. Copii vor fi supravegheați neîntrerupt, chiar și la apă mică.

Campania de prevenire a înecurilor urmează a fi desfășurată în toată țara pe tot parcursul perioadei estivale.