logo

La Muzeul Național de Artă au fost decernate premiile anuale în domeniul culturii


https://www.ipn.md/index.php/ro/la-muzeul-national-de-arta-au-fost-decernate-premiile-7967_1096023.html

Premiile în domeniul culturii pentru anul 2022 au fost decernate în cadrul unei festivități organizate la Muzeul Național de Artă al Moldovei. Treizeci și patru de persoane care creează și promovează cultura au fost premiate la 14 nominalizări, transmite IPN.

Potrivit prim-ministrului Republicii Moldova, Dorin Recean, cultura ne ajută să avem o reziliență socială în fața amenințărilor, a influențelor negative din exterior. „Noi trebuie în continuare să creăm, să promovăm cultura noastră. Cu toții trebuie să muncim împreună ca să avem o cultură bogată care să creeze un mediu social prielnic pentru ca noi ca societate să creștem mai departe”, a declarat premierul.

Sergiu Prodan, ministru al culturii, a remarcat că investiția în domeniul culturii este o investiție în viitor și cu mare efect. Premiile înmânate reprezintă aprecierea eforturilor depuse de oamenii de cultură pentru promovarea spațiului cultural românesc. „Atunci când vorbesc de spațiul cultural românesc, de fiecare dată menționez că, odată ajunși și noi în Europa, nu vom face altceva decât să întregim imaginea culturii românești în Uniunea Europeană. Imaginea acestei culturi este extrem de bogată, este multietnică, multiculturală. Mă refer aici la toate etniile conviețuitoare în Republica Moldova care contribuie prin specificul cultural pe care îl reprezintă la crearea imaginii noastre comune a culturii Republicii Moldova, a culturii în spațiul românesc”, a spus Sergiu Prodan.

Ministrul român al culturii, Lucian Romașcanu, a precizat că, de fapt, cultura fără bani nu funcționează, de aceea autoritățile întotdeauna trebuie să găsească un loc în buget pentru acest domeniu. „Fac un apel nu numai către prim-ministrul republicii, dar și către autoritățile locale și cei care în activitatea privată pot avea un plus din profitul lor dedicat culturii, pentru că fără acești trei piloni nu putem merge înainte la nivelul la care ne dorim”, a afirmat ministrul român.

Premiile Ministerului Culturii în domeniul culturii se acordă anual pentru produse de creație şi inovații artistice care au un impact semnificativ asupra patrimoniului cultural național şi internațional, au obținut aprecierea societății şi au contribuit la promovarea culturii naționale.

Premiul „Valeriu Cupcea”, în domeniul artei teatrale, a revenit Elenei Frunze-Hatman, directoare a Teatrului „Alexei Mateevici”. Premiul „Constantin Stere”, în domeniul literaturii, a fost acordat Radmilei Popovici, poetă, scriitoare și textieră. Formația Zdob și Zdub a obținut Premiul „Gavriil Muzicescu”, în domeniul muzicii.

Premiul „Ştefan Ciobanu”, în domeniul conservării patrimoniului cultural şi al muzeografiei, l-au primit Valeriu Jabinschi, artist plastic, și echipa de restauratori ai mozaicului „Arta”. Ecaterina Maler, șefă a Bibliotecii din satul Hristoforovca, este deținătoarea premiului „Ion Madan”, în domeniul biblioteconomic şi bibliografic. La fel și Tatiana Coșeri, directoare adjunctă a Bibliotecii „B. P. Hașdeu”.

Doctorul în istorie Andrei Prohin a primit premiul „Isidor Burdin”, în domeniul patrimoniului imaterial, iar artistului plastic Andrei Negură i-a revenit premiul „Mihai Grecu”, în domeniul artelor plastice. Premiul „Gheorghe Cincilei”, în domeniul promovării imaginii culturale în mass-media, i-a revenit TVR Moldova.

Premiul „Emil Loteanu”, în domeniul cinematografiei, i-a fost înmânat colectivului de autori al filmului „Carbon”. Directoarea Școlii de Arte din satul Cupcini, Lilia Miaun, a primit premiul „Veniamin Apostol”, în domeniul educației artistice.

Premiul „Valentina Rusu-Ciobanu”, în domeniul artelor vizuale, a revenit Alionei Bereghici, ilustratoare și designer, dar și Victoriei Viprada, artistă vizuală. Șefa Direcției generale cultură UTA, Găgăuzia, Marina Semionova, a obținut premiul pentru cel mai bun manager al instituției de cultură de nivel local.

Premiul pentru întreaga activitate l-a primit Nicolae Botgros, artist al poporului, iar premiul special, pentru contribuții deosebite la cultura națională, l-au obținut Grigore Leșe și Gheorghe Zamfir.