logo

La indicaţia lui Vladimir Voronin încep de urgenţă pregătirile pentru ediţia 2007 a Festivalului Internaţional “Mărţişor”


https://www.ipn.md/index.php/ro/la-indicatia-lui-vladimir-voronin-incep-de-urgenta-pregatirile-pentru-editia-200-7967_961993.html

Sub înaltul patronaj al şefului statului, încep, cu aproape jumătate de an înainte, pregătirile pentru ediţia 2007 a Festivalului Internaţional “Mărţişor”. De urgenţă, este creat un comitet organizatoric responsabil de pregătirea şi desfăşurarea „Mărţişorului”. Asemenea indicaţii au fost date de preşedintele Vladimir Voronin în cadrul unei şedinţe speciale convocate cu prilejul viitorului eveniment festival. Conform Serviciului de presă al preşedintelui RM, comitetul organizatoric va elabora în termen de o săptămână programul festivalului, care se aşteaptă a fi unul deosebit pentru că va coincide cu jubileul de 70 de ani al compozitorului Eugen Doga. În acest context, preşedintele a lansat propunerea editării unei publicaţii speciale şi realizării unui documentar, dedicate vieţii şi creaţiei compozitorului. Totodată, şeful statului a dispus ca “Mărţişor” să se desfăşoare nu numai în capitală, ci pe întreg teritoriul R. Moldova, inclusiv în instituţiile de învăţământ, precum şi în ambasadele R. Moldova acreditate peste hotare, cerând de la asistenţă să organizeze o ediţie deosebită a festivalului. Pe parcursul a 40 de ani, Festivalul “Mărţişor” a suportat mai multe modificări, devenind, pe parcursul unor ediţii, expresie a unui singur gen de muzică, cum ar fi “Mărţişoare” folclorice, de muzică clasică sau doar cu participarea tinerelor talente. În toată perioada de existenţă, cu excepţia unor ani deosebit de săraci pentru organizatori, “Mărţişor” a bucurat spectatorii în toate sălile de concerte din capitală, dar s-a deplasat şi în raioanele şi satele din republică. Interpreţi de anvergură din mai multe ţări au cântat pe scenele caselor de cultură şi ale instituţiilor de învăţământ din localităţile rurale, pe scene improvizate. Festivalul de muzică “Mărţişor” a fost inaugurat în anul 1966 de către ex-directorul Filarmonicii Naţionale, Alexandru Fedcu, şi regizorul Gleb Ceaicovschi, fiind conceput ca o gală a talentelor autentice şi veritabile, ca o demonstrare a harului inedit al interpreţilor de estradă.