logo

La Comrat se deschid 11 birouri electorale pentru referendumurile din 2 februarie


https://www.ipn.md/index.php/ro/la-comrat-se-deschid-11-birouri-electorale-pentru-referendumurile-din-2-februari-7965_1010325.html

Administraţia din Comrat a decis organizarea a 11 birouri electorale pentru referendumurile planificate să aibă loc la 2 februarie. Publicaţia electronică gagauzinfo.md anunţă că deja s-a stabilit şi personalul acestor birouri, transmite IPN.

În cadrul referendumului consultativ privind vectorul extern al ţării vor fi eliberate câte 2 buletine de vot. În primul, de culoare roz, alegătorilor li se va propune să răspundă cu „da” sau „nu” la întrebarea: „Sunteţi de acord cu alegerea cursului de dezvoltare externă a Republicii Moldova îndreptat spre aderarea la Uniunea Europeană?”. Al doilea buletin, de culoare verde deschis, va conţine întrebarea: „Sunteţi de acord cu alegerea cursului de dezvoltare externă a Republicii Moldova îndreptat spre aderarea la Uniunea Vamală (Rusia-Belarus-Kazahstan)?”.

Al doilea referendum, organizat în aceeaşi zi, este legislativ şi are un singur buletin de vot, de culoare galbenă, cu întrebarea: „Sunteţi de acord să fie adoptat proiectul de lege de către UTA Găgăuzia care permite locuitorilor din Găgăuzia să-şi exercite dreptul la autodeterminare externă în cazul schimbării statutului Republicii Moldova ca stat independent?”.

Procuratura Generală a intentat o cauză penală pentru samovolnicie după decizia Adunării Populare a Găgăuziei de a desfăşura referendumurile chiar şi după ce instanţa de judecată de la Comrat a suspendat hotărârea privind organizarea acestora.