Reprezentanţii mediului de afaceri şi ai organizaţiilor neguvernamentale din Republica Moldova vor avea posibilitatea să înveţe de la specialişti europeni cum să elaboreze proiecte de investiţii şi să atragă fonduri europene. Cursurile vor fi predate la Centrul de Resurse pentru Proiecte Europene (CRPE), iaugurat la Chişinău în baza unui parteneriat dintre Institutul Naţional de Cercetări Economice al Academiei de Ştiinţe a Moldova şi Centrul de Excelenţă pentru Dezvoltarea Afacerilor (CEDA) din România, transmite IPN.
Profesorul universitar Sorin Bocancea, expert pe fonduri europene în cadrul CEDA, a spus că fondurile europene nu vin cu dedicaţie, precum cele guvernamentale, ci se alocă de către Bruxelles când se propun proiecte. „Ca şi în România, în Republica Moldova trebuie încurajată o cultură a proiectelor. Fiecare ban vine atunci când demonstrezi că se justifică o anumită investiţie. Urmărim să formăm profesional persoane angajate atât în administraţia publică centrală, cât şi în cea locală, mediul de afaceri şi ONG-uri, care ar putea la un moment dat să acceseze fonduri europene”, a spus expertul român.
Punem accent pe formarea profesională continuă. La terminarea cursului, fiecare absolvent va primi un atestat care să ateste calitatea de manager de proiecte europene. Sorin Bocancea a mai spus că mai mult de jumătate din costurile unui proiect de investiţii sunt alocate pentru experţii de proiect străini şi ar fi mai util ca aceşti bani să rămână în ţară, odată ce vor exista manageri locali de proiecte europene.
Directorul Institutului Naţional de Cercetări Economice, Alexandru Stratan, a spus că, odată cu avansarea vectorului european al Republicii Moldova, asistenţa UE pentru Republica Moldova va creşte, însă experienţa arată că Moldova nu are suficienţi experţi care ar putea să dezvolte proiecte europene de atragere a investiţiilor. „Practica altor state a demonstrat că acestea au ratat finanţările europene din lipsa capacităţii de asimilare. De aceea, ne-am propus cu partenerii noştri să lansăm acest centru, pentru a forma aici specialişti locali şi regionali. De capacitatea specialiştilor de a trage acest resurse va depinde foarte mult. Cu regret capitalul nostru uman lasă de dorit”, a spus Alexandru Stratan.
Eugen Roşcovanu, preşedintele Asociaţiei Micului Business, a spus că oamenii de afaceri din republică sunt capabili să atragă investiţii şi dispun de capacităţi manageriale pentru dezvoltarea afacerilor. Acesta a adăugat că în Moldova există afaceri dezvoltate în baza finanţărilor europene, iar oamenii de afaceri deja beneficiază de foarte multe resurse din partea Uniunii Europene. „Lumea, când aude de milioane, se întreabă cum se face că nu ajung şi la ei, dar acest lucru nu înseamnă că nu avem afaceri care să se dezvolte din aceşti bani, în spirit european şi după model european. Dacă aceste resurse care se investesc în Moldova ar fi mai eficiente, am avea şi mai multe locuri de muncă, suntem optimişti că investiţiile europene vor duce la dezvoltarea vieţii cetăţenilor şi a mediului de afaceri din Moldova”, a adăugat Eugen Roşcovanu.
Centrul de Resurse pentru Proiecte Europene va organiza cursuri de instruire complexă pe parcursul a 100 de ore. Costul instruirii variază de la 150 la 600 de euro. Centrul va avea posibilitatea de instruire a 30 de persoane într-un singur curs.