logo

La Chișinău au avut loc două marșuri dedicate Zilei Victoriei


https://www.ipn.md/index.php/ro/la-chisinau-au-avut-loc-doua-marsuri-dedicate-zilei-7965_1096814.html

Ieri, la Chișinău au avut loc două marșuri dedicate Zilei Victoriei – „Marșul Memoriei”, organizat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și „Marșul Regimentului Nemuritor”, organizat de Partidul Șor. Ambele acțiuni au avut drept punct de destinație Complexul Memorial „Eternitate”, unde a avut loc ceremonia tradițională de depunere de flori la Focul Veșnic și la monumentele eroilor care și-au jertfit viața în cel de-al Doilea Război Mondial. În ambele cazuri, participanții au purtat drapelul Republicii Moldova, drapelul roșu al Victoriei, portretele înaintașilor eroi, dar și panglica Sf. Gheorghe, transmite IPN.

În cadrul „Marșului Memoriei” a participat inclusiv conducerea și membrii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). „9 mai a fost, este și va fi Ziua Victoriei în Moldova. În același timp, este o zi a păcii. Suntem împotriva războiului, oriunde s-ar întâmpla, pentru că este o tragedie pentru orice popor”, a menționat Igor Dodon, ex-președintele Republicii Moldova și secretar executiv al formațiunii PSRM.

Liderul PSRM a purtat panglica Sf. Gheorghe la piept, potrivit lui, ca simbol al păcii. El a dat asigurări că dacă cineva va fi amendat pentru panglica Sf. Gheorghe, socialiștii vor contesta acest lucru în instanță, ținând cont de decizia recentă a Curții Constituționale. „Poliția a promis că va amenda pe toți cei care vor purta astăzi panglica Sf. Gheorghe. Nu ne este frică de așa ceva. Astăzi purtăm panglica în calitate de simbol al victoriei și al păcii. Știu că unor cetățeni le-au fost întocmite procese verbale chiar în timpul marșului. Partidul Socialiștilor a decis ca începând cu ziua de mâine să lanseze o „linie fierbinte” pentru acești oameni. Juriștii noștri au pregătit toate actele, pentru ca nimeni să nu fie amendat”, a spus Igor Dodon.

Ziua Victoriei a fost marcată și de către echipa Partidului „Șor” și simpatizanții acesteia prin acțiunea „Regimentul Nemuritor” și depuneri de flori. Participanții la marș s-au adunat inițial la intersecția bulevardului Ștefan cel Mare și strada Ismail, pentru a porni spre Complexul Memorial „Eternitate”. Deasupra locului în care se desfășura marșul a apărut și un elicopter militar pe cer care a stârnit nemulțumiri în rândul participanților. Poliția a precizat că acest elicopter a fost implicat într-un exercițiu demonstrativ comun al polițiștilor moldoveni și polonezi care și-au încheiat antrenamentele de Ziua Europei.

Conducerea de vârf a țării a depus flori la Complexul memorial „Eternitate” pentru „a comemora pe cei peste 50 de milioane de oameni care și-au pierdut viața în al Doilea Război Mondial și pe eroii căzuți care au făcut sacrificiul suprem - au apărat dreptul la viață cu propria viață”. „Pe 9 mai îi onorăm pe bunicii și străbunicii noștri care au plătit prețul greu al războiului ca să-și apere familia, neamul, demnitatea. Ei s-au jertfit pentru ca viața să triumfe, pentru ca războiul să nu mai calce niciodată pragul în casele lor. Pentru că nimeni din cei care au trăit războiul nu și-ar dori o asemenea tragedie pentru copiii și nepoții lor”, a spus președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Maia Sandu a menționat că războiul Rusiei împotriva Ucrainei a demonstrat cât de importantă este pacea. Șefa a spus că războiul aduce doar moarte, suferință și distrugere. Niciun om care-și iubește familia și țara nu poate fi de partea crimelor. Iar cei care pornesc războaie nu pun preț nici pe onoarea eroilor căzuți pentru apărarea patriei, nici pe viața umană. „Din păcate, avem astăzi oameni, inclusiv în Republica Moldova, care folosesc această zi pentru a justifica războiul Rusiei împotriva Ucrainei și acest lucru reprezintă din partea lor o dezonoare pentru oamenii care au murit pentru pace”, a remarcat președintele.

Împreună cu echipa sa a depus flori la Complexul „Eternitate” și primarul general, Ion Ceban. „Am venit să-i comemorăm toți cei care au căzut în acest război, sunt sute de mii de moldoveni și alte naționalități care au decedat aici, pe teritoriul Republicii Moldova, sau care au luptat, fiind din Moldova, în cel de-al Doilea Război Mondial. Cea mai importantă lecție care trebuie să învețe copiii și adulții este că nu e nimic mai presus decât pacea”, a menționat edilul.

În preajma Complexului Memorial „Eternitate” este organizată expoziția „Istoria prin prisma evenimentelor și personalităților” care cuprinde 20 de standuri: 12 dintre ele prezintă pagini din istoria chișinăuienilor din iunie 1941 până în mai 1945, iar pe 8 standuri sunt prezentate biografiile soldaților și ofițerilor îngropați la Memorialul „Eternitate”. Potrivit datelor statistice anunțate de Primăria Chișinău, numărul persoanelor îngropate la Memorial este de aproximativ 900.