logo

La Chișinău are loc al VI-lea Forum economic al întreprinderilor moldo-italiene


https://www.ipn.md/index.php/ro/la-chisinau-are-loc-al-vi-lea-forum-economic-al-intreprinderilor-moldo-italiene-7966_1049079.html

Republica Italiană reprezintă un partener strategic pentru Republica Moldova, atât la capitolul schimburilor comerciale, cât și la volumul investițiilor. Pe parcursul anul 2018, volumul producției moldovenești exportate în Italia s-a majorat cu 31,2%, față de aceeași perioadă a anului precedent. Totodată, după valoarea volumului schimburilor comerciale înregistrat în anul 2018, Italia se situează pe locul patru între partenerii cu care Republica Moldova are relații comerciale. Declarația a fost făcută de ministrul economiei și infrastructurii, Chiril Gaburici, la cel de-al al VI-lea Forum economic al întreprinderilor italiene și mixte moldo-italiene din Republica Moldova, care se desfășoară astăzi, 4 iunie, la Chișinău, transmite IPN.

Potrivit ministrului, forumul constituie o platformă de comunicare importantă, care va oferi sprijin informațional tuturor reprezentanților companiilor cu capital italian în Republica Moldova. La fel, evenimentul reprezintă o oportunitate pentru a dezvolta parteneriate durabile, a împărtăși din experiențele pozitive și a găsi soluții pentru provocări. „Scopul Guvernului este de a crea condiții avantajoase pentru investitori, pentru ca ei să poată dezvolta o afacere profitabilă în țara noastră”, a spus Chiril Gaburici.

Ambasadoarea Italiei în Republica Moldova, Valeria Biagiotti, a menționat că Italia este un partener important pentru relațiile economice bilaterale cu Moldova, iar forumul este rezultatul dezvoltării acestor relații. Scopul pentru viitor este creșterea acțiunilor comune moldo-italiene. „Forumul de astăzi va conferi relațiilor bilaterale moldo-italiene o dimensiune calitativ superioară, reieșind din obiectivul important în politica eficientizării economiei naționale și integrării Republicii Moldova în economia mondială”, a spus ambasadoarea.

Alexandru Baltag, directorul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din Moldova, a menționat că se observă un fenomen pozitiv și anume faptul că cetățenii moldoveni din Italia preiau de acolo cultura antreprenorială și o implementează în Moldova. Ce ține de atractivitatea investițională în Moldova, Alexandru Baltag, a menționat că există o deschidere fără precedent a autorităților față de business. Potrivit lui, reforma fiscală implementată anul trecut a făcut ca sistemul fiscal moldovenesc să devină unul dintre cel mai atractiv din Europa.

În Republica Moldova activează aproximativ 1400 de întreprinderi cu capital italian, cu o valoare investită de aproximativ 1,8 miliarde de lei, cifră care clasează Italia pe locul doi în topul investitorilor străini.

Forumul Economic este organizat de Ambasada Italiei la Chișinău, în Colaborare cu Camera de Comerț și Industrie Moldo-Italiană și Camera de Comerț Italo-Moldavă.