La Chişinău a fost lansată cartea "Ce vom fi în Uniune. Pariul modernizării României" de Daniel Dăianu
https://www.ipn.md/index.php/ro/la-chisinau-a-fost-lansata-cartea-ce-vom-fi-in-uniune-pariul-modernizarii-romani-7967_961609.html
O nouă apariţie bibliografică, "Ce vom fi în Uniune. Pariul modernizării României", semnată de Daniel Dăianu, a fost lansată joi, 5 octombrie, la Chişinău, la sediul Asociaţiei pentru Politică Externă.
Cartea, care urmează să apară în viitorul apropiat în librăriile din capitală, este al doilea volum publicistic al autorului, ce reuneşte articole apărute în publicaţiile „Jurnalul Naţional” şi „Ziarul Financiar” în perioada ianuarie 2004 - aprilie 2006. Tema culegerii de faţă este aceeaşi: integrarea României în spaţiul economic şi politic al Uniunii Europene, dar accentul este pus pe teza că "marea întrebare nu mai este dacă intrăm, ci ce vom fi în Uniune".
Potrivit autorului, forţa gravitaţională a UE va primeni în adâncime structurile instituţionale ale societăţii româneşti şi că performanţele de ansamblu se vor ameliora spectaculos în circa 5-10 ani, ceea ce insuflă speranţă şi catalizează energii. Un răspuns mai nuanţat accentuează însă varietatea de condiţii şi performanţe înăuntrul UE, faptul că nu există o pârtie predeterminată a succesului, că Uniunea însăşi se confruntă cu dificultăţi majore; cu alte cuvinte, depinde mult de politica autohtonă să identifice căile pentru modernizarea ţării.
România, spune autorul, nu se va contopi fără identitate în acest mare spaţiu economic şi politic, deoarece în UE există ţări bogate şi mai puţin bogate, gama veniturilor pe locuitor fiind surprinzător de mare. Astfel, în unele ţări nou-intrate, venitul pe locuitor este de circa o treime din media în UE. Ţările din Europa Centrală, cu economii emergente, au rate medii de creştere a PIB de peste 5%, ţările scandinave şi Spania - cu peste 3%, în timp ce Franţa şi Germania au rate de creştere sub 1,5% anual, iar în Italia, creşterea înregistrată în ultimii ani este cvasi-nulă). De asemenea, în UE sunt ţări cu disciplină bugetară şi altele care nu respectă Pactul de Stabilitate Financiară etc.
Autorul mai menţionează că România a înregistrat unele performanţe macroeconomice în ultimii ani, ceea ce a apropiat-o de UE. Dar persistă slăbiciuni structurale majore, cu rădăcini în nivelul scăzut de dezvoltare (în raport cu standardele Europei) şi într-o tranziţie postcomunistă anevoioasă. “Avem salarii de 8-10 ori inferioare celor din multe ţări din UE, dar şi o productivitate scăzută. O mare parte a populaţiei trăieşte în mediul rural şi contribuie foarte puţin la bugetul public. Salariile din România şi lipsa de slujbe în mediul rural conduc la o migraţie masivă. Veniturile bugetului public sunt de circa 30% din PIB, mult inferior mediei din UE, de 40%”, menţionează Dăianu.
Autorul a declarat, la lansarea cărţii la Chişinău, că cititorii din R. Moldova ar putea afla din carte preocupările, dilemele de dincolo de Prut privind integrarea în UE. Potrivit lui, “mesajul nu este nici pesimist, nici prea optimist, iar moldovenii ar putea să găsească din carte răspunsuri la întrebările care-i frământă referitor la UE”.
Autorul este profesor la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti, preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Băncii Comerciale Române, fost ministru de Finanţe al României în perioada 1997-98, iar anterior - economist-şef al Băncii Naţionale a României. Este membru în colegiul editorial al mai multor publicaţii străine, preşedinte al Societăţii Române de Economie (SOREC), membru corespondent al Academiei Române şi membru al American Economic Association (AEA) etc.