logo

La cafea cu un polițist


https://www.ipn.md/index.php/ro/la-cafea-cu-un-politist-7967_1045812.html

Cetățenii din toată țara vor putea afla direct de la polițiști despre activitatea lor, dar și să le comunice problemele cu care se confruntă sau să vină cu sugestii către aceștia, în cadrul proiectului „La o cafea cu un polițist”. Proiectul, susținut de Fundația Hanns Seidel, a fost lansat sâmbătă, 8 decembrie, la Chișinău, la o întâlnire a Poliției cu un grup de studenți de la Universitatea de Stat din Moldova, transmite IPN.

Daniel Mazepa, specialist principal în cadrul Direcției generale securitate publică a IGP, a declarat că prin această acțiune se urmărește înlăturarea barierelor dintre polițiști și membrii comunității, cu beneficiu pentru ambele părți. Conceptul este implementat în multe state și Republica Moldova își dorește să-l preia. Acum un an, a fost organizat un eveniment similar, în regim de testare, iar de acum încolo astfel de întrevederi vor avea loc cu regularitate, în toată țara.

La eveniment au participat tineri de la facultăți de psihologie, drept, jurnalism, asistență socială, relații internaționale etc. Studenții au fost curioși să afle cât mai multe despre activitatea polițiștilor, provocările cu care aceștia se confruntă și cum le depășesc. De asemenea, au dorit să cunoască despre situațiile extreme în care se pomenesc, măsurile pe care le aplică, dar și despre mecanisme de colaborarea între poliție și cetățeni.

Șeful Inspectoratului General al Poliției , Alexandru Pânzari, le-a spus studenților că nu a visat să fie polițist, ci își dorea să devină marinar. Însă, ca urmare a conflictului de pe Nistru, în 1992, a mers la Academia de Poliție. Șeful IGP a mai spus că este foarte important ca fiecare cetățean, atunci când vede un polițist în stradă, să se simtă în siguranță și să aibă încredere în el.

Corneliu Groza, șeful Direcție de poliție a capitalei, a declarat că în cadrul subdiviziunilor poliției nu activează doar juriști, ci și psihologi, jurnaliști, specialiști în relații externe etc.

Marin Maxian, șeful Direcției generale securitate publică a IGP, a menționat că subdiviziunea, pe lângă misiunea sa de bază, desfășoară activități de prevenire, care îi vizează în special pe copii, dar și întreaga comunitate. Potrivit lui, interlocutorii de astăzi sunt în rol de experți, pentru că acest schimb de informații este necesar pentru a discuta despre neajunsuri și cum acestea ar putea fi înlăturate. Poliția va ține cont de ideile discutate pentru a eficientiza  cooperarea cu comunitatea.