logo

La anul vom cunoaşte denumirea celor mai bune companii exportatoare din Moldova


https://www.ipn.md/index.php/ro/la-anul-vom-cunoaste-denumirea-celor-mai-bune-companii-exportatoare-din-moldova-7966_1023918.html

Circa 200 de producători şi exportatori şi-au dat întâlnire joi, 26 noiembrie, la cea de-a treia ediţie a evenimentului întitulat „PRO EXPORT FORUM 2015”, care se desfăşoară sub egida Organizaţiei de Atragere a Investiţiilor şi Promovare a Exporturilor (MIEPO) cu suportul partenerilor organizaţii, transmite IPN.

Directorul MIEPO, Dona Școla, a menționat că această reuniune anuală constituie o platformă de dialog pentru companiile exportatoare și cele care doresc să exporte producția lor, de familiarizare cu particularitățile unei strategii de export reușite.

Discuțiile în cadrul PRO Export FORUM 2015 ” se axează pe trei aspecte: accesul la piețe, accesul la finanțe și accesul la informație.

„În prezent circa 85 la sută din volumul exporturilor din Moldova se efectuează fără aplicarea taxelor la produsele exportate. Acesta având în vedere regimurile de liber schimb, pe care ţara le-a semnat cu UE, cu țările din CSI, cu alte state. Însă companiile noastre exportatoare pierd în competitivitate față de cele din alte țări. Competitivitatea este factorul care ne va ajuta să valorificăm mai bine și  oportunitățile Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv cu UE, care a intrat în vigoare acum un an și ceva”, a subliniat viceministrul economiei Octavian Calmîc, în deschiderea evenimentului.

„Instituțiile statului sunt și ele în căutare, cum să ajute exportatorilor în perioada dificilă pe care o traversăm. Ne-am propus ca până n 2017 să fie elaborate și aprobate asemenea documente importante, precum sunt Codul Vamal, şi Codul Fiscal, ambele documente armonizate la legislația europeană. Multe din prevederile celor două Coduri aplicate în prezent sunt depășite. Racordarea la legislația europeană în domeniul vamal și fiscal, de asemenea, este un moment important în sporirea competitivității companiilor noastre. De asemenea, se lucrează la armonizarea procedurilor de certificare, altor proceduri importate pentru dezvoltarea comerțului”, a adăugat Calmîc.

În cadrul Forumului exportatorilor vor prezenta comunicări 15 experți internaționali cu o vastă experiență în domeniul afacerilor din 4 țări. De asemenea, participă 4 instituții bancare, o companie de logistică și reprezentanții mai multor proiecte, implementate în Moldova cu finanțarea partenerilor de dezvoltare, inclusiv, proiectul Băncii Mondiale pentru Ameliorarea competitivității II care oferă granturi agenților economici.

Președintele CCI din Moldova Valeriu Lazăr a spus că instituția pe care o conduce face parte din rețeaua europeană și internațională a Camerelor de Comerț şi este disponibilă să ajute exportatorilor din Moldova să identifice parteneri, să acceseze noi piețe într-o perioadă relativ scurtă de timp.

În cadrul PRO EXPORT FORUM 2015, pe 27 noiembrie, vor fi prezentate exportatorilor resurse electronice relevante, studii, contacte, precum și alte informații. Se intenționează a anunța pentru anul viitor a unui top al exportatorilor, care să-i descopere pe cei mai buni, precum și să scoată în evidență avantajele ieșirii acestora pe piețele externe.