logo

La 24 de ani de Independenţă, Republica Moldova rămâne un stat captiv. Ciclu IPN


https://www.ipn.md/index.php/ro/la-24-de-ani-de-independenta-republica-moldova-ramane-un-stat-captiv-ciclu-ipn-7978_1022088.html

În ce punct al dezvoltării sale istorice sub aspect economic, social şi politic se află Republica Moldova la cea de-a 24-a aniversare a Independenţei? Procesul de dezvoltare este unul firesc, cu întârziere, în ritmuri anticipate? Care sunt lecţiile învăţate şi lecţiile de învăţat? Şi care este perspectiva apropiată şi îndepărtată a societăţii moldoveneşti şi în special sub aspectul integrării europene? La aceste întrebări a încercat să răspundă Agenţia de presă IPN în cadrul unui ciclu de materiale cu genericul: „Moldova la 24 de ani: Cine suntem? Încotro mergem?”, solicitând opiniile mai multor experţi din diferite domenii.
---

Din punctul de vedere al directorului executiv al Centrului de Tineret „Piligrim-Demo” din Comrat, Mihail Sirkeli, Republica Moldova se află la începutul căii sale istorice, or „24 de ani pentru istorie e prea puţin”. „Ţara trebuie să acumuleze experienţă, trebuie să fie experienţa noastră şi pentru aceasta e nevoie de timp. 24 de ani este mult prea puţin pentru dezvoltarea statului, suntem abia la început de cale şi depinde de noi cum ne vom dezvolta. S-au făcut multe greşeli, dar am reuşit să atingem anumite obiective, încă suntem la început”, a subliniat Mihail Sirkeli.

În opinia sa, Republica Moldova este în întârziere dacă e să ne referim la dezvoltarea democratică, relaţiile cu regiunile, autonomia locală, divizarea puterii pe regiuni. Este un stat foarte centralizat în luarea deciziilor financiare. „Ne putem uita la experienţa statelor din regiune, dar trebuie să avem şi experienţa noastră. Deşi statul este mic, este foarte divers şi aceasta este cauza întârzierii în dezvoltarea democratică”, a remarcat Mihail Sirkeli.

Expertul spune că Republica Moldova, în cei 24 de ani, a învăţat că nu avem şanse dacă suntem agresivi şi aplicăm forţa. Aceasta a fost lecţia dată de conflictul transnistrean. „Dacă nu merge forţa, trebuie să mergem pe dialog, dar nouă ne lipseşte însă dialogul democratic, ca să discutăm problemele în societate, să găsim soluţii, cred că aici avem restanţe”, a apreciat Mihail Sirkeli.

În viitorul apropiat ne aşteaptă turbulenţe sociale şi politice, avem probleme cu corupţia şi aceasta perturbează activitatea în toate domeniile, spune expertul. Într-un viitor mai îndepărtat ne putem aşteapta şi la o perioadă mai liniştită, dar multe depind de felul cum va trece societatea peste turbulenţele din viitorul apropiat.

Despre perspectiva integrării europene, Mihail Sirkeli  a spus că din cauza scandalurilor de corupţie şi a furturilor suntem mai departe de acest deziderat decât acum 2-3 ani. „După 5 ani de guvernare a Alianţei pentru Integrare Europeană, suntem mai departe de UE. Republica Moldova rămâne în continuare un stat captiv”, a subliniat Mihail Sirkeli.

Expertul menţionează că nu există impedimente externe pentru dezvoltarea ţării, doar interne. Acum Rusia, care era prezentată ca o barieră pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, este sub presiunea sancţiunilor internaţionale şi nu are timp să pună bariere Moldovei în drumul său european, însă lucrurile nu se mişcă din loc şi aceasta ar trebui să ne dea de gândit.
 

Mariana Galben, IPN