La 17 iunie ilustrul fizician Sergiu Rădăuţanu ar fi împlinit 80 de ani
https://www.ipn.md/index.php/ro/la-17-iunie-ilustrul-fizician-sergiu-radautanu-ar-fi-implinit-80-de-ani-7967_959895.html
Academicianul Sergiu Rădăuţanu, ctitor al Universităţii Tehnice din Moldova (UTM), ar fi împlinit la 17 iunie 80 de ani. Cu acest prilej, Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a găzduit o expoziţie comemorativă „Itinerarele unui destin”, la inaugurarea căreia au participat vineri, 16 iunie, personalităţi ştiinţifice, colegi de breaslă, discipoli ai acestei marcante personalităţi ştiinţifice.
Fotografii mai vechi şi mai noi, multiple diplome de doctor, doctor habilitat, membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, diplome de merit, ordine şi medalii, brevete de inventatori, studii şi monografii, diplome de conferire a titlului Honoris Cauza, obiecte personale – toate acestea sunt expuse în cadrul vernisajului ce scoate în evidenţă meritele unuia dintre cei mai valoroşi basarabeni.
Vicepreşedintele AŞM, Teodor Furdui, a declarat, în cadrul festivităţii, că istoria va plasa pe locul pe îl merită acest savant fizician de notorietate, cunoscut şi apreciat în ţară şi peste hotare, fondator al şcolii în domeniul ştiinţei materialelor semiconductoare din R. Moldova, cunoscut om politic, dar şi o persoană excepţională.
Succesorul academicianului în postura de rector al UTM, Ion Bostan, a declarat că dezvoltarea RM ar fi fost imposibilă dacă nu existau cei peste 60 de mii de ingineri cu diferite profiluri, care au absolvit instituţia creată de Sergiu Rădăuţanu. Rectorul a declarat că studenţii şi profesorii acesteia cinstesc memoria academicianului prin conferinţe anuale dedicate memoriei acestuia, instituirea burselor “Sergiu Rădăuţanu”, iar în cel mai apropiat viitor, în galeria busturilor marilor savanţi ai lumii din blocul nr.1 a UTM, va fi instalat şi bustul fondatorului instituţiei.
Sergiu Rădăuţanu a publicat peste 900 de lucrări ştiinţifice în ţară şi în străinătate, inclusiv studii, culegeri, monografii. Este autor a 120 de brevete de invenţie, a redactat Dicţionarul politehnic rus-român, a pregătit circa 60 de doctori şi 12 doctori habilitaţi în ştiinţe. Acad. Rădăuţanu a fost dublu laureat al Premiului de Stat al R. Moldova, decorat cu 2 ordine „Drapelul roşu de muncă” şi cu „Ordinul Republicii”.