La 10 octombrie se marchează Ziua mondială a sănătăţii mintale
https://www.ipn.md/index.php/ro/la-10-octombrie-se-marcheaza-ziua-mondiala-a-sanatatii-mintale-7967_961660.html
În R. Moldova va fi inaugurat Centrul Naţional de Crize, care se va ocupa de problema comportamentului suicidar în diferite categorii de vârstă, sex, statut social. O altă perspectivă este deschiderea unui Centru comunitar de sănătate mintală în oraşul Ungheni, după modelul celor care activează deja - „Somato” din mun. Bălţi, Centrul comunitar de sănătate mintală din sectorul Buiucani al capitalei şi Centrul de zi pentru copii din or. Criuleni.
Toate aceste acţiuni se înscriu în Programul Naţional de Sănătate Mintală pentru anii 2007-2011, în cadrul căruia comunitatea medicală şi întreaga societate îşi va uni eforturile pentru combaterea problemei suicidului şi comportamentului suicidar. Totodată, Ziua mondială a sănătăţii mintale, marcată anual în lume la 10 octombrie, are în acest an genericul “Formarea conştienţei – reducerea riscului: maladiile psihice şi suicidul”.
Potrivit Serviciului de Presă al Ministerului Sănătăţii şi Protecţiei Sociale (MSPS), suicidul reprezintă o problemă medico-socială stringentă în societatea modernă. Numărul de cazuri de tulburare psihică şi comportament autodistructiv este în creştere atât în ţările bogate, cât şi în cele sărace. Conform ultimelor date, anual îşi pun capăt zilelor aproximativ 873 mii de persoane pe tot globul, inclusiv 163 mii - în regiunea europeană. Printre cauzele de deces în grupul de vârstă 15-35 ani, suicidul ocupă locul doi după accidentele rutiere.
Cele mai răspândite cauze care duc la sinucidere sunt depresia, schizofrenia, consumul excesiv de alcool şi droguri.
În R. Moldova în anul 2005 au fost înregistrate 631 cazuri de suicid (17,55 la 100 mii populaţie), comparativ cu 603 cazuri (16,73 la 100 mii) în 2004.
Pentru anul 2006 în bugetul de stat sunt preconizate peste 3 mil. lei pentru asigurarea gratuită cu preparate psihotrope a bolnavilor cu dereglări psihice. Totodată, pentru acordarea asistenţei medicale bolnavilor neîncadraţi în sistemul de asigurări medicale sunt preconizate peste 7,6 mil. lei.
MSPS conlucrează, în domeniul sănătăţii mintale, cu organizaţiile internaţionale şi non-guvernamentale în cadrul Proiectului regional „Intensificarea coeziunii sociale prin fortificarea serviciilor de sănătate mintală a Pactului de Stabilitate din Europa de Sud-Est”. Proiectul este susţinut de Consiliul Europei şi Biroul Regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.