logo

Klaus Iohannis la Summitul CPE: UE și ceilalți parteneri sunt aici pentru Moldova


https://www.ipn.md/index.php/ro/klaus-iohannis-la-summitul-cpe-ue-si-ceilalti-parteneri-7965_1097309.html

Cetățenii Republicii Moldova nu sunt singuri. Uniunea Europeană și ceilalți parteneri sunt aici pentru Moldova. Sunt cuvintele președintelui României, Klaus Iohannis, în deschiderea Summitului Comunității Politice Europene. Potrivit șefului statului român, consolidarea Republicii Moldova înseamnă și consolidarea rezilienței strategice a Europei, transmite IPN.

„Trebuie să facem în așa fel încât sprijinul nostru să devine mai vizibil pentru cetățenii din Moldova. Ei trebuie să vadă îmbunătățiri concrete în viața lor de zi cu zi. Este esențial pentru povestea de succes a Republicii Moldova”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele României a adus omagiu leadership-ului de la Chișinău care se confruntă cu două mari provocări, precum reformele necesare pentru integrarea în Uniunea Europeană și contracararea amenințărilor hibride care urmăresc să deraieze Moldova de la stabilitate și reziliență. „România a oferit sprijin solid pentru a-i ajuta să facă fața acestor provocări. Am împărțit experiența noastră în legătură cu afaceri europene în așa fel încât să se poate demara negocierile de aderare. Și am oferit, de asemenea, asistență financiară și sectorială. Moldova a susținut platforma lansată de România împreună cu Franța și Germania și noul regim de sancțiuni cu prima listă de persoane care acționează împotriva stabilității sale și noua misiune a parteneriatului civil. Toate acestea sunt exemple concrete ale sprijinului nostru”, a afirmat președintele român.

Klaus Iohannis a comunicat că „summitul trebuie să reafirme cu tărie sprijinul de nestrămutat pentru Ucraina și poporul său în combaterea agresiunii rusești și reconstruirea unei păci întemeiate pe principiile Cartei Națiunilor Unite. De asemenea, trebuie să fie și o reflecție a capacității noastre comune de a face progres pe calea păcii, stabilității și democrației în Europa și nu numai”.

Șeful statului român a mai spus că agresiunea militară împotriva Ucrainei este evoluția cea mai perturbată din era de după Războiul Rece. „Este datoria noastră, a comunității statelor europene democratice, să răspundem acestui apel istoric și să sprijinim pe cei mai vulnerabili dintre noi. Aceste state au ales pași pe calea democrației pentru a-și proteja suveranitatea și integritatea teritorială, făcându-se ecoul valorilor care au stat întotdeauna la baza libertății și democrației noastre”, a declarat Klaus Iohannis.

După mesajele de salut, urmează discuții cu ușile închise, la care se vor aborda subiecte ce țin de securitate, energie și conectivitate. La fel, vor fi organizate și întrevederi bilaterale, iar conferința de presă de totalizare este planificată pentru ora 17.00.