logo

Klaus Iohannis: Extinderea familiei europene nu va face decât să consolideze UE


https://www.ipn.md/index.php/ro/klaus-iohannis-extinderea-familiei-europene-nu-va-face-decat-7965_1102585.html

Președintele României, Klaus Iohannis, spune că extinderea familiei europene prin acceptarea de noi membri nu va face decât să consolideze Uniunea Europeană. „Trebuie să-i integrăm pe cei care vor să fie alături de noi și pe cei pe care noi îi vrem alături – Ucraina, Moldova, Balcanii de Vest și dintre care unii încearcă să devină parte din Uniune deja de 20 de ani”, a menționat liderul de la Cotroceni într-un discurs susținut în plenul Parlamentului European

„Deciziile istorice luate la Consiliul European din decembrie anul trecut cu privire la Republica Moldova și Ucraina, precum și cu privire la Bosnia și Herțegovina și Georgia, reprezintă o victorie pentru întreaga Uniune Europeană. Acest Parlament a sprijinit puternic acest obiectiv și vă mulțumesc pentru asta”, a notat Klaus Iohannis

Potrivit lui, România și el personal a susținut și a promovat intens acest obiectiv. „Și confirmă, cred, atractivitatea Uniunii într-o perioadă foarte dificilă, îi consolidează relevanța geopolitică și creează oportunități atât pentru statele membre, cât și pentru țările candidate. Extinderea reprezintă o parte esențială a răspunsului nostru strategic la evoluțiile geopolitice și o investiție cheie într-o pace durabilă, în stabilitate și în democrație în vecinătatea noastră”, a declarat președintele României.

Șeful statului român s-a referit la arhitectura Uniunii Europene, menționând că aceasta trebuie îmbunătățită. „Trebuie să o îmbunătățim, pentru că dacă primim Ucraina, Moldova și Balcanii de Vest, vom fi o Uniune foarte mare, iar acest proces decizional, mai ales în timp de criză – război, pandemie, criză energetică –  trebuie să funcționeze corect, transparent, dar să fie și foarte rapid”, a spus Klaus Iohannis.

În opinia sa, nu este acceptabil ca un membru să își folosească dreptul de veto pentru a-i opri pe toți să-i ajute pe alții. „Așadar, dacă nu suntem încă în poziția de a generaliza votul cu majoritatea calificată, care poate arăta diferit față de cum este acum – nu mă refer la detalii  –  ar trebui să avem curajul să spunem „fără veto” și să îl eliminăm din procesul decizional. Este, de exemplu, un lucru concret pe care-l putem face”, a mai spus președintele român.