logo

Kievul combate încercările Rusiei de a dinamita relațiile moldo-ucrainene


https://www.ipn.md/index.php/ro/kievul-combate-incercarile-rusiei-de-a-dinamita-relatiile-moldo-7965_1102466.html

Ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko, o contrazice pe jurnalista Natalia Morari, care a declarat recent că a primit informații de la serviciile secrete ucrainene precum că diplomații acestei țări ar fi filați de către serviciile moldovenești. Invitat la un podcast, ambasadorul a declarat că acest lucru este puțin probabil, întrucât Morari figurează în baza de date Mirotvoreț ca dușman al Ucrainei, iar concubinul ei, raiderul numărul 1 din CSI, Veaceslav Platon, a fost reținut în 2016 în Ucraina chiar de serviciile sale secrete, transmite IPN cu referire la portalul dreschide.md.

„Când cineva spune că a primit informații de la serviciile secrete, eu îmi imaginez o astfel de situație: vine un om cu ochelari negri, spune că reprezintă serviciile secrete ucrainene și îi dă un dosar anume ei, rugând-o să-l publice. În general, unele servicii secrete care nu sunt populare în lume sau nu au o imagine pozitivă ascund acțiunile lor sub alte sloganuri, sub alte culori. Nu exclud și această variantă, dar, de obicei, sunt foarte sceptic când cineva spune că a primit un file secret de la un serviciu de inteligență”, a declarat Marko Șevcenko.

Ambasadorul a mai declarat că nici el și nici un coleg de la Ambasadă nu s-au simțit filați de serviciile moldovenești, însă a recunoscut că o asemenea procedură poate fi necesară în cazul în care există suspiciuni că diplomații unei anumite țări ar desfășura acțiuni subversive împotriva statului în care este detașat.

„De exemplu, luăm ambasada unei țări terțe (se referă la Rusia, n.r.), care trezește suspiciuni că ar desfășura eforturi de destabilizare. Trebuie să fie filați diplomații ruși? Și în baza a ce date au fost expulzați acum câteva luni? Deci, au fost filați, au fost colectate date, analizate și au fost propuse soluții cum această activitate poate fi minimizată. De obicei, diplomații străini sunt obiect de interes pentru serviciile secrete ale țării în care sunt detașați. De exemplu, diplomații care reprezintă Ucraina, obiectul unei invazii militare, reprezintă interes pentru serviciile secrete, în special cele ruse. De aceea, fiecare diplomat ucrainean trăiește cu sentimentul că este urmărit”, a notat diplomatul.

Ambasadorul ucrainean a mai subliniat că declarațiile Nataliei Morari precum că ar fi primit informația de la serviciile secrete de la Kiev sunt în contradicție cu faptul că jurnalista figurează în baza de date Mirotvoreț drept agent al serviciilor secrete rusești, iar concubinul său, raiderul numărul 1 din CSI, Veaceslav Platon, a fost reținut în 2016 în Ucraina chiar de serviciile sale secrete. „E o contradicție în această situație. Logica formală spune că, dacă cineva a transmis ceva, nu înseamnă neapărat că a fost din partea Ucrainei. Probabil a fost o a treia țară (Rusia, n.r.)”, a conchis Șevcenko.

Deschide.md amintește că presupuneri despre apartenența Nataliei Morari, care și-a făcut studiile superioare la Moscova, după care s-a întors în Republica Moldova, la serviciile secrete ruse au apărut încă în 2009, după protestele din 6-7 aprilie. Chiar unul dintre organizatorii din umbră a acelor destabilizări, rusul Eduard Baghirov, vorbea ulterior despre legăturile sale cu Morari.

Anterior, Serviciul de Informații și Securitate a avertizat cu privire la o campanie de dezinformare și manipulare cu scopul de a deteriora relațiile dintre autoritățile Republicii Moldova și Ucrainei. În spatele acestor acțiuni s-ar afla un grup de persoane, printre care s-ar număra și foști ofițeri de informații, demiși pentru acțiuni coruptibile, însușirea banilor publici, abuz de putere, sechestrări de persoane, interacțiuni nesancționate cu servicii speciale străine.

Afirmația ambasadorului Ucrainei la Chișinău confirmă astfel declarațiile directorului SIS, Alexandru Musteață, despre încercările Federație Ruse de a deturna relațiile moldo-ucrainene, acțiuni ce sunt prezente și în alte state europene care, sprijină Kievul în apărarea independenței și suveranității sale. „Asemenea acțiuni se încadrează în setul de instrumente ale războiului hibrid dus de Federația Rusă contra Republicii Moldova având pe aspectul dat un caracter țintit, de discreditare a eforturilor autorităților naționale și ale fiecărui cetățean al țării noastre întru păstrarea păcii și securității în regiune”, menționa SIS.