logo

Jurnalistul Edward Doks prezintă cartea „Reportaj ucrainean în ebraică”


https://www.ipn.md/index.php/ro/jurnalistul-edward-doks-prezinta-cartea-reportaj-ucrainean-in-ebraica-7967_1096321.html

Edward Doks, jurnalist pe teme internaționale de la Kiev, ghid, traducător, care cunoaște temeinic ebraica, și-a prezentat cartea „Reportaj ucrainean în ebraică” în Republica Moldova. Publicația constă din reportaje ilustrate ale autorului scrise în ebraică, o colecție de fotografii, prefețe și secțiuni în engleză și ucraineană. De la lansare, cartea a obținut cel puțin 10 recenzii pozitive în engleză, ebraică, rusă, ucraineană și poloneză. Este prezentată pentru prima dată în Moldova.

Edward Doks a crescut și a studiat la Vinița, și-a petrecut o parte din viață în Israel și timp de aproape 30 de ani lucrează în Ucraina. Nouă carte a lui Edward Doks „Reportaj ucrainean în ebraică” trebuia să devină un ghid pentru Ucraina în vremuri de pace. Dar, din păcate, aceste planuri au fost zădărnicite de un mare război. O parte din reportajele incluse în carte au fost scrise la Chișinău, din martie până în septembrie 2022.

Într-o conferință de presă la IPN, Edward Doks a declarat că nimic nu prevestea că va fi nevoit să părăsească Ucraina, însă circumstanțele l-au impus, iar din martie 2022 este refugiat în Republica Moldova. În carte sunt descrise și aceste momente. Războiul  i-a dat peste cap planurile de a publica o carte despre turism – domeniu  în care are o experiență de circa 20 de ani. Pentru că nu a putut ocoli tema războiului.

„Vreau să-i mulțumesc nespus de mult lui Veacezlav Popovschi, designer de la Tipografia Centrală Chișinău, care m-a ajutat să realizez ideea în termene foarte scurte”, a menționat jurnalistul.

Prezent la conferință, Mendel Akselrod, rabinul Chișinăului, a declarat că l-a cunoscut pe Edward Doks în circumstanțe nu tocmai fericite. Războiul l-a făcut să părăsească Kievul și să se refugeze la Chișinău. „Scriitorii spun că o carte nouă este asemănătoare cu nașterea unui copil. Și acest lucru se încadrează în această perioadă a Pesahului, una dintre cele mai importante sărbători pentru poporul evreiesc. Putem spune chiar prima sărbătoare evreiască, pentru că Pesah reprezintă nașterea poporului evreiesc”, a notat Mendel Akselrod.

Potrivit lui, sărbătoarea simbolizează eliberarea evreilor din robie și renașterea lor ca popor liber. „Vreau să vă felicit pentru cartea dumneavoastră și pentru talentul primit de la Cel de Sus. Vă doresc să le utilizați tot timpul pentru a transmite mai departe, generațiilor viitoare, tradițiile poporului nostru”, a mai spus rabinul Chișinăului.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.