logo

Jurnaliștii condamnă derapajele din partea actorilor politici rău intenționați împotriva presei


https://www.ipn.md/index.php/ro/jurnalistii-condamna-derapajele-din-partea-actorilor-politici-rau-intentionati-7967_1096712.html

Memoriul privind libertatea presei în Republica Moldova, pentru perioada 3 mai 2022 – 3 mai 2023, a fost lansat astăzi în contextul Zilei Mondiale a Libertății Presei. Autorii documentului subliniază că, la cei 30 de ani de la declararea Zilei Mondiale a Libertății Presei, în pofida ratificării unor tratate internaționale și semnalării constante a problemei accesului obstrucționat al presei la informații de interes public, jurnaliștii continuă să se confrunte cu practici abuzive din partea autorităților, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al Centrului de Jurnalism Independent se menționează că memoriul condamnă derapajele venite din partea actorilor politici rău intenționați împotriva presei, mai ales la nivel regional și local. În afară de provocările la adresa securității presei, preexistente până la declanșarea războiului din Ucraina, agresiunea militară a generat noi factori de risc pentru mass-media, cum ar fi obstrucționarea securității cibernetice a mai multor instituții de presă și pericolul la care se expun corespondenții de război.

De asemenea, reziliența redusă a presei la situațiile de criză, lipsa sustenabilității financiare, obstrucționarea dreptului de acces la informație și erodarea încrederii publicului în informații sunt doar câteva dintre problemele grave ce afectează mass-media, semnalate de Centrul pentru Jurnalism Independent și alte ONG-uri de media.

ONG-urile semnatare au mai remarcat că agresiunea militară amplă a Federației Ruse împotriva Ucrainei a developat și vulnerabilitatea spațiului informațional al Republicii Moldova în fața amenințărilor hibride, menționând că autoritățile trebuie să-și eficientizeze politicile și mecanismele de intervenție pentru redresarea situației.

Memoriul conține recomandări adresate Guvernului și Parlamentului care, dacă ar fi puse în practică, ar contribui la încurajarea și protejarea presei libere. Printre altele, se recomandă îmbunătățirea procesului decizional al Consiliului Audiovizualului pentru a proteja publicul de propaganda de război, fără a afecta libertatea presei, implementarea unor mecanisme eficiente de asigurare a transparenței proprietății în mass-media, prevenirea și curmarea actelor de amenințare și/sau agresiune împotriva mass-mediei, precum și îmbunătățirea legislației privind accesul la informație, asigurând aplicarea corectă și uniformă a legii.

Ziua Internațională a Libertății Presei este marcată anual la 3 mai.