logo

Judecătorul care nu poate rezista influențelor politice nu are ce căuta în sistem, opinie


https://www.ipn.md/index.php/ro/judecatorul-care-nu-poate-rezista-influentelor-politice-nu-are-7967_1075340.html

Judecătorul poate fi un bun profesionist, dar dacă el nu are abilitatea de a rezista influențelor politice, nu merită să fie judecător. Un judecător fricos nu are ce căuta în sistemul judecătoresc. O spune președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea. „Dacă nu poți purta această mantie de judecător fără a-ți îndoia umerii și spatele, nu merită să fii judecător. Și dacă nu poți garanta corectitudinea hotărârilor tale, cum poți să le ceri oamenilor ca ei să creadă hotărârilor tale?”, a declarat Vladislav Gribincea într-un interviu pentru IPN.

Vladislav Gribincea s-a referit la recenta desemnare de către Consiliul Superior al Magistraturii în funcția de președinte a Curții de Apel Chișinău a judecătorului Vladislav Clima, care făcut parte din completul de judecători, care a sprijinit decizia de a anula alegerile locale noi din Chișinău din 2018. Potrivit lui, invalidarea acestui scrutin a fost o ilegalitate crasă, evidentă din start. „Toată lumea înțelegea, iar judecătorii noștri spuneau că: „nu, totul e legal” și „că invalidarea trebuie să aibă loc, deoarece domnul Năstase a făcut câteva postări pe Facebook, chemând oamenii la vot” și că aceste chemări au influențat în mod determinat rezultatul alegerilor. În primul rând, nimeni nu a solicitat invalidarea alegerilor, nici măcar Comisia Electorală Centrală”, a notat președintele CRJM.

Atunci judecătorii au spus că magistratul poate din oficiu să invalideze alegerile, dacă are dubii cu privire la corectitudinea votului. „Curtea Europeană comunică acest dosar Guvernului Republicii Moldova la mijlocul anului 2019. Și la prima arătare din deget, judecătorii care au invalidat atât de ușor alegerile din 2018, în 2019 își revizuiesc poziția și spun că: „nu, judecătorii din oficiu nu au dreptul să invalideze alegerile, ci trebuie să fie numaidecât o propunere a CEC”. Păi spuneți-mi, vă rog, când dumneavoastră erați fermi pe poziție, atunci sau acum? Și acum aceasta poate fi explicat în mod logic, fiindcă nu era vorba de o greșeală simplă, era vorba despre invalidarea alegerilor din cel mai mare oraș”, a spus Vladislav Gribincea.

Or, ulterior, judecătorul, care a participat la acea invalidare, este propus ca să fie președinte la Curtea de Apel Chișinău, el fiind și raportor la dosar, adică el, de fapt, a scris hotărârea, precizează  Vladislav Gribincea. „Aici chiar nu am o explicație. Eu cred că pentru așa ceva judecătorii trebuie să răspund disciplinar. Eu cred că pentru așa ceva merită ca judecătorii să fie dați afară din justiție, nu promovați în funcție ierarhic superioară. Dar asta este opinia mea în momentul în care este evident că pronunți o hotărâre vădit ilegală. Și ulterior tu singur îți revizui această hotărâre, spunând: „da, ea fost ilegală””, explică Vladislav Gribincea.

Potrivit lui, și nu era vorba de un singur judecător, ci de mai mulți: judecătorul din prima instanță, trei judecători de la Curtea de Apel Chișinău, judecătorii de la CSJ. „Eu nu cred că acele hotărâri judecătorești au fost adoptate din neștiință. Toate argumentele care au fost invocate la nivel național au fost invocate ulterior la CEDO. Și Curtea Europeană a comunicat Guvernului, nici nu a condamnat, doar dat din deget: „uitați-vă, noi vă cerem explicații”. Judecătorii atât de ușor renunță la propriul cuvânt dat cu mai puțin de doi ani în urmă. Dacă nu ai fermitate în poziție, atunci nu ai cum să fii judecător. Pentru a fi judecător contează să iei decizii neinfluențate de nimeni și să-ți aperi ulterior deciziile luate. Dar nu să oscilezi în funcție de circumstanțe”, a declarat președintele CRJM.

Acesta precizează că garantul justiției și eficienței sistemului judecătoresc este CSM. „Dar trebuie să recunoaștem că în Republica Moldova în justiție se reflectează ca în oglindă ceea ce se întâmplă în politică. Fiindcă noi nu avem o tradiție de judecători independenți, nu avem o tradiție de judecători care să ia o poziție fermă și să spună: „da, asta este opinia mea și eu o voi apăra până la sfârșit”. De ce? Deoarece noi am văzut ce s-a întâmplat cu judecătorii care erau fermi pe poziție. Mai devreme sau mai târziu erau cu dosare sau aruncați din sistem. Cu astfel de exemple e foarte greu să ai o justiție independentă, dacă în general este posibil”, susține Vladislav Gribincea.

Președintele CRJM s-a referit la recentele promovări de la Consiliul Superior al Magistraturii, inclusiv la desemnarea în funcția de vicepreședinte a Curții Supreme de Justiție a judecătoarei Tamara Chișca-Doneva. Magistrata a făcut parte din completul judecătoresc care a luat decizia finală în cunoscutul dosar „Gemenii”, în care Republica Moldova a fost condamnată la CEDO, fiind obligată să achite despăgubiri  de peste trei milioane de euro.

Interviul este desfășurat în cadrul proiectului IPN „Injustiția scoasă la vedere prin mijloace multimedia”.