logo

Jocul de-a rece-cald-fierbinte. Experții IPN


https://www.ipn.md/index.php/ro/jocul-de-a-rece-cald-fierbinte-expertii-ipn-7978_1045665.html

Unul dintre patriarhii politicii moldovenești, președinte de onoare al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Dumitru Diacov, face deja previziuni pentru perioada post-electorală. În cadrul emisiunii „Puterea a patra”, din 29 noiembrie 2018, de la postul de televiziune N4, Dumitru Diacov a prezis că „cine va provoca anticipate cred că nu va avea șanse să ajungă în următorul Parlament”. Asta chiar dacă campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 încă nici măcar nu a început. Oricum, apare intriga – ce a vrut să spună unul dintre cei mai experimentați politicieni moldoveni, că doar nu aruncă vorbe în vânt?

La prima vedere, declarația sa parcă ar fi vagă, totalmente lipsită de concretețe. De aceea, pentru a se angaja pe o pantă ascendentă, ca în jocul de-a rece-cald-fierbinte, fondatorul PDM, mai face o declarație – „niciun partid politic sau bloc electoral nu va obține majoritate în următorul legislativ”. Deja e mai cald, contururile intrigii se profilează ceva mai clar. Cel puțin, putem desprinde că Dumitru Diacov este încrezător că formațiunea pe care o reprezintă – PDM, nu va obține majoritatea absolută. Păcat, mare păcat! După atâtea fapte bune, cadouri, coșuri cu merinde, concerte, resurse administrative etc., cetățenii nu sunt încă pregătiți să-și dea soarta în totalitate în mâinile PDM. Dar nu vor avea ce face cetățenii și doar ei. Dacă lor nu le place de PDM, oricum PDM va rămâne la guvernare, evident, ca să facă fapte bune pentru ei.

Pentru a apropia dezlegarea enigmei, Dumitru Diacov face și a treia declarație – „PDM nu intenționează să coalizeze cu PSRM după alegeri din motiv că Partidul Socialiștilor pledează pentru o altă direcție – cea a Uniunii Eurasiatice”. Gata, e fierbinte! Dacă Dumitru Diacov e încrezător că nici PSRM nu va obține majoritatea absolută, la fel ca și PDM, iar ultimul zice că nu vrea să facă coaliție cu primul, și viceversa, atunci pe cine are de gând să îmbrățișeze PDM în calitate de potențial candidat? Ah, da – independenții!  Stop, se pare că iarăși e rece. Dar, iarăși Dumitru Diacov ne vine în ajutor cu o precizare: „majoritatea candidaților vor fi afiliați la un partid sau altul, iar independenți vor fi foarte puțini în următoarele alegeri!”.

Chiar să fie vorba de dorința PDM de a îmbrățișa blocul ACUM în calitate de partener de coaliție majoritară? E greu de crezut în așa ceva. Doar însuși Dumitru Diacov, alături de colegii din fracțiunile PDM și PSRM au ajuns chiar recent la concluzia că liderii ACUM ar fi potențiali spioni ruși, care lucrează în favoarea agresorului în războiul hibrid desfășurat de Rusia împotriva Republicii Moldova! Oare să fi uitat fondatorul PDM că a votat hotărârea elaborată de comisia parlamentară de anchetă? Sau poate Dumitru Diacov nu dă nici o ceapă degerată pe concluziile comisiei respective? 

Dacă ultima concluzie e corectă, dar așa pare, atunci din cele declarate de Dumitru Diacov ar reieși că blocul ACUM, oricum, nu are altă ieșire decât să accepte îmbrățișările asfixiante ale PDM. Altminteri, așa cum reiese din prima declarație a fondatorului PDM, la alegerile anticipate pe care le-ar provoca ACUM, refuzând îmbrățișarea PDM, și-ar da obștescul sfârșit. Și iată abia acum ne apropiem de enigma învăluită de mister a lui Dumitru Diacov – ce va prefera blocul ACUM să-și dea obștescul sfârșit în îmbrățișările asfixiante ale PDM, cum au pățit-o alte partide – PCRM, PLDM, PL, PPEM sau să facă același lucru provocând alegeri parlamentare anticipate? Pentru a vedea dezlegarea acestei enigme și chiar pentru a fi parte a deznodământului, chiar merită să participăm cu toții la scrutinul din 24 februarie 2019. Pe 1 decembrie începe perioada electorală, deci toți la alegeri! 

Experții IPN