logo

Japonia urmează să susţină noi proiecte agricole în Moldova


https://www.ipn.md/index.php/ro/japonia-urmeaza-sa-sustina-noi-proiecte-agricole-in-moldova-7966_1022213.html

Directorul tehnic al Programului 2KR, responsabil de relaţia cu Japonia, Vasile Bumacov, ex-ministru al agriculturii, spune că urmează ca în sectorul agricol din Moldova să se aducă mai mult utilaj japonez. Totodată, se doreşte atragerea mai multor turişti din această țară.

Vasile Bumacov a revenit pe 27 august dintr-o deplasare în Țara Soarelui Răsare. „Am fost şi am promovat vinurile noastre, deja avem o companie care vinde în reţeaua de supermarketuri. În Tokio am prezentat companiile cu care lucrăm, am vorbit în presă despre vinurile noastre. Am discutat şi despre următoarele proiecte, am mers la ministerul de externe, unde ne-am întâlnit cu viceministrul lor, deoarece finanţările japoneze merg prin acest minister”, a declarat Vasile Bumacov pentru IPN.

Bumacov a mai spus că se doreşte mecanizarea Republicii Moldova cu tractoare şi utilaj din Japonia. De asemenea, vinurile moldoveneşti se vând bine acolo şi se preconizează atragerea mai multor turişti japonezi care se arată încântaţi de vinăriile moldoveneşti.

Proiectul 2 KR a fost lansat în anul 2000 cu scopul de a dota fermierii moldoveni cu tehnică agricolă. În perioada respectivă, aproape 5000 de agricultori moldoveni şi-au putut cumpăra 7500 de unităţi de tehnică agricolă.