logo

Janis Mazeiks despre crearea Tribunalului Anticorupție: percepția generală este bună


https://www.ipn.md/index.php/ro/janis-mazeiks-despre-crearea-tribunalului-anticoruptie-perceptia-generala-este-7965_1097680.html

Pre-vetting-ul și vetting-ul sunt primele etape în procesul de curățare a justiției. O spune șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks, potrivit căruia reformarea justiției este printre recomandările-cheie ale Comisiei Europene pentru demararea negocierilor de aderare. Diplomatul european mai spune că decizia președintei Maia Sandu privind constituirea Tribunalului Anticorupție a fost discutată cu partenerii externi și este binevenită, notează IPN.

Potrivit șefului Delegației Uniunii Europene, decizia de demarare a negocierilor de aderare depinde de raportul Comisiei Europene asupra modului în care guvernarea de la Chișinău va reuși implementarea celor nouă recomandări. Janis Mazeiks spune că deja au fost realizate acțiuni importante ce au menirea de a curăța justiția din Republica Moldova.

„Pe domeniul reformei justiției sunt acțiuni concrete, cum ar fi procesul de pre-vetting, care are loc deja de un an. În urma acestuia avem un CSM funcțional. Acesta este un pas. Acum suntem în discuții privind vetting-ul, aceasta este următoarea etapă. Și odată ce aceste mecanisme vor începe să funcționeze, sperăm că justiția va fi mai curată ”, a spus Janis Mazeiks în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.

Diplomatul european spune că disensiunile dintre Procuratura Anticorupție și CNA nu fac bine luptei cu corupția, întrucât persoanele certate cu legea profită de pe urma divergențelor dintre instituții.

„În situația în care instituțiile ar trebui să lupte cu corupția, acum se pare că ele luptă una cu alta. Evident, în această situație, cei care trebuie să fie ținta, se bucură. Sperăm că vor găsi abilitatea de a lucra împreună pentru ca fiecare să-și facă treaba. Este important ca discuțiile să fie civilizate și să respecte standardele etice. Eu n-am auzit înregistrarea audio, dar este o linie fină între a fi aspru și diplomatic”, a spus șeful Delegației UE în Republica Moldova.

Ambasadorul Uniunii Europene spune că ideea creării unui Tribunal Anticorupție este binevenită, iar cel mai important este modul în care această instituție va activa.

„A avut loc o ședință la Președinție și s-au purtat discuții inițiale cu partenerii internaționali privind crearea Tribunalului Anticorupție. Știți, Diavolul este în detalii. Percepția generală este bună, dar cum va fi realizată, implementată, ce va fi scris în lege, care sunt aspectele de siguranță, toate acestea contează pentru noi”, a punctat diplomatul.

Potrivit conceptului prezentat de Președinție, Tribunalul Anticorupție va avea scopul de a lupta cu corupția și în special, de a asigura celeritatea examinării dosarelor complexe de corupție. Instanța va avea până la 15 judecători, selectați prin concurs de către CSM în bază de merit și experiență, și numiți (inclusiv prin transfer) de către Președintele Republicii Moldova.