logo

Janis Mazeiks: Cei care nu respectă legea, să fie abordați prin căi obișnuite, ca să existe posibilitatea de a le ataca


https://www.ipn.md/index.php/ro/janis-mazeiks-cei-care-nu-respecta-legea-sa-fie-7965_1100731.html

Toți cei care nu respectă legile trebuie să fie abordați prin căi obișnuite, ca să existe posibilitatea de a le ataca. Este reacția șefului Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova la decizia autorităților de a retrage din cursa electorală toți candidații Partidului „Șansa”. Janis Mazeiks spune că, pe viitor, trebuie să existe soluții previzibile în astfel de cazuri și să nu se recurgă la deciziile Comisiei pentru Situații Excepționale. În același context, ambasadorul Uniunii Europene spune că există prea puține informații oferite de autorități pentru a da o apreciere deciziei CSE de a suspenda licența de emisie pentru alte șase posturi TV, notează IPN.

La 3 noiembrie, cu două zile înainte de ziua alegerilor locale generale, Comisia pentru Situații Excepționale a dispus anularea înregistrării concurenților electorali desemnați de Partidul „Șansa”. Potrivit autorităților, decizia a fost luată întrucât Federația Rusă finanțează grupul criminal condus de Ilan Șor, urmărind compromiterea proceselor electorale din Republica Moldova. Șeful Delegației Uniunii Europene spune că situații similare ar putea să apară și la următoarele scrutine, iar autoritățile trebuie să aibă pregătite soluții previzibile.

„Decizia de a elimina, cu două zile înainte de alegeri, toți candidații unui anumit partid, a fost ceva extraordinar. Pentru noi este important ca aceste măsuri executive să fie luate cu mare atenție și să fie învățate lecțiile. Să vedem dacă mecanismele curente pot fi ajustate ca să nu fie necesar să se recurgă la puterea Comisiei pentru Situații Excepționale, pentru că ar putea să existe și pe viitor aceleași probleme. CSE, prin definiție, are competențe excepționale, dar este important ca pe viitor să existe soluții mai previzibile care nu ar implica o comisie pentru situații excepționale. Asta ar asigura ca cei care nu respectă legile democratice să fie abordați prin canale obișnuite, cu mai mult timp înainte de ziua alegerilor, pentru a avea posibilități de a le ataca”, a spus șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Diplomatul european spune că au existat prea puține informații oferite de autorități care ar explica necesitatea suspendării licenței unor posturi de televiziune. Janis Mazeiks spune că astfel de decizii ar trebui luate cu participarea Consiliului Audiovizualului.

„Când a fost vorba de decizia de a retrage membrii Partidului Șansa, autoritățile au publicat un raport de 32 de pagini, în care SIS descrie în detalii ce s-a întâmplat și de ce decizia a fost necesară. De aceea, oamenii n-au avut întrebări în acest sens. Când este vorba despre suspendarea licenței posturilor de televiziune, informația din partea CSE este săracă în detalii. Deci, noi nu putem să evaluăm care au fost motivele. Ar fi bine să existe un mecanism bine pus la punct, astfel încât Consiliul Audiovizualului să aibă un rol important, pentru că ei sunt cei care monitorizează media și CA este o instituție calificată să intervină în acest sens”, a explicat ambasadorul european.

La 30 octombrie, Comisia Situații Excepționale a dispus suspendarea licenței de emisie a șase posturi TV: Orizont TV, ITV, Prime, Publika TV, Canal 2 și Canal 3.