logo

Iurie Ţap: Avem un stat care de fapt nu aparține cetățeanului


https://www.ipn.md/index.php/ro/iurie-tap-avem-un-stat-care-de-fapt-nu-apartine-cetateanului-7978_1043780.html

Astăzi, la 27 de ani de la declararea Independenței, spre regret, avem un stat care de fapt nu aparține cetățeanului. Or, acel stat de sorginte sovietică a rămas în Republica Moldova și până în prezent, cu mici ajustări. Opinia a fost exprimată în cadrul unor dezbateri publice, de către Iurie Țap, deputat PLDM, organizate de către Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

Potrivit lui Iurie Țap, în toate perioadele de după Independență au fost obținute lucruri reușite și mai puțin reușite. De exemplu, Legea autoadministrării locale a fost o pornire bună, doar că punerea ei în aplicare n au fost adecvate. Conform Constituției, spune deputatul, Republica Moldova este un stat descentralizat. Însă au trecut 24 de ani de la adoptarea ei și cu regret se constată că de fapt acest obiectiv nu este realizat. „De ce? Este vorba de carte puțină și lipsă de viziune”, a spus liberal democratul.

Iurie Țap este de părere că Acordul de Asociere pe care l-a semnat Republica Moldova cu UE, care îl cuprinde și pe cel de comerț liber, este o reușită a guvernării de la 2009 încoace și că acest lucru poate fi considerat cel mai important lucru ce a fost realizat, deoarece fără sprijinul din exterior Republica Moldova nu reușește. Deputatul crede că guvernărilor de după declararea Independenței nu le-a reușit să creeze un stat care să fie pentru cetățeni și nu a fost creat un sistem eficient de administrare a treburilor statului.

Deputatul remarcă faptul că Strategia de reformă pentru perioada 2016-2020 spune foarte clar că „obiectivul general este reforma administrației pe baza decentralizării puterii”. Însă, cu părere de rău, clasa politică nu a dorit reforme reale. „Partidele de la guvernare nu au fost partide clasice, doctrinare. Liderii partidelor politice și un grup îngust de oameni au promovat interese de sector, de moment, precum și controlul principalelor fluxuri de resurse și economia în favoarea sa. „Asta este dur. Dar aceasta este situația. Am încercat să ne opunem”, a spus Iurie Țap.

Potrivit liberal democratului, unde a ajuns astăzi țara este foarte tragic. „Constituția spune că suveranitatea națională aparține poporului. Însă, noi avem astăzi o majoritate parlamentară controlată de PDM, care a venit în Parlament cu doar 19 mandate. Acest fapt înseamnă că Parlamentul nu reprezintă cetățeanul. Această majoritate parlamentară a creat executivul, care nu este reprezentativ. Astăzi avem legislativul, executivul și parțial autoritățile judecătorești care nu reprezintă cetățenii, or, caracterul reprezentativ al puterii este cheia”, a spus Iurie Țap.

Iurie Țap mai remarcă faptul că astăzi în Republica Moldova este încălcat principiul suveranității naționale. „Independența este o fațetă a principiului suveranității naționale. O a doua fațetă este supremația puterii care astăzi practic este uzurpată, pentru că ea nu este reprezentativă. Astăzi, la 27 de ani de la declararea Independenței, spre regret, avem un stat care de fapt nu aparține cetățeanului, nu prestează acele servicii pe care le așteaptă cetățeanului”, a conchis liberal democratul Iurie Ţap.

Dezbaterea „Independența: pași înainte și pași înapoi, în viziunea partidelor care au deținut și dețin funcții de conducere în stat”, face parte din ciclul de dezbateri publice desfășurate de către Agenția de presă IPN și Radio Moldova, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.